Reuters'ta yayınlanan haberde şu ifadelere yer verildi:

Reuters'a konuşan iki kaynak, Körfez Arap ülkelerinin bu hafta Doha'da yaptıkları toplantılarda, Tahran ile İsrail arasındaki çatışmada tarafsızlıkları konusunda İran'a güvence vermeye çalıştıklarını, bunun üzerine şiddetin daha da tırmanmasının petrol tesislerini tehdit edebileceği endişesi yaşadıklarını söyledi.

UCM’nin ‘Netanyahu’nun tutuklanması’ kararına ilk tepkiler UCM’nin ‘Netanyahu’nun tutuklanması’ kararına ilk tepkiler

Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen Asya ülkeleri toplantısına katılan Körfez Arap ülkeleri ve İranlı bakanların, görüşmelerinin ana temasını gerginliğin azaltılması konusunun oluşturduğu belirtildi.

İran İslam Cumhuriyeti, Salı günü İsrail'e karşı şimdiye kadarki en büyük saldırısını başlattı. Saldırının, İsrail'in Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerine yönelik suikastları ve Gazze ile Lübnan'daki operasyonlarına misilleme olduğu belirtildi.

Tahran, daha fazla provokasyon olmadığı takdirde saldırının sona erdiğini duyurdu ancak İsrail, sert bir şekilde karşılık vereceğine söz verdi.

ABD'li haber sitesi Axios, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in misilleme olarak İran'daki petrol üretim tesislerini hedef alabileceğini bildirdi.

Kaynaklardan biri, şu anda devam eden tüm görüşmelerin gündeminde acilen gerginliğin azaltılmasının yer aldığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanlığı, BAE Dışişleri Bakanlığı, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı ve Suudi Arabistan hükümetinin iletişim ofisi yorum talebine henüz yanıt vermedi.

İran, Körfez'deki petrol tesislerine saldırı tehdidinde bulunmadı ancak "İsrail destekçilerinin" doğrudan müdahale etmesi halinde bölgedeki çıkarlarının hedef alınacağı uyarısında bulundu.

"Körfez ülkeleri İran'ın petrol tesislerine saldırmasının pek olası olmadığını düşünüyor, ancak İranlılar resmi olmayan kaynaklardan bunun olabileceğine dair ipuçları veriyor. 

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, son yıllarda Tahran'la siyasi yakınlaşma yaşıyor ve bu durum bölgesel gerginliğin azalmasına yardımcı olsa da ilişkiler hâlâ zorlu.

Suudi Arabistan, 2019 yılında Abqaiq'teki önemli rafinerisine düzenlenen saldırının küresel petrol arzının %5'inden fazlasını kısa süreliğine kapatmasından bu yana İran'ın petrol tesislerine yönelik bir saldırı konusunda tedirgin. İran olaya müdahil olduğunu reddetti.

Şihabi, BAE, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, Katar ve Kuveyt'ten oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'ni kastederek, "Körfez İşbirliği Konseyi'nin İranlılara mesajı, 'Lütfen gerilimi azaltın' şeklindedir" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian, Doha'daki etkinlikte yaptığı konuşmada , İran'ın yanıt vermeye hazır olduğunu belirterek, İsrail'in "savaş çığırtkanlığı" karşısında "sessiz kalınmaması" uyarısında bulundu.

"Herhangi bir askeri saldırı, terör eylemi veya kırmızı çizgilerimizin aşılması, silahlı kuvvetlerimiz tarafından kararlı bir şekilde cevaplandırılacaktır" dedi.