İhracatın önemli bir pazarını oluşturan Avrupa ülkeleri ile Güneydoğu Asya arasında kesintisiz ticaret imkânı sağlayacak ulaşım koridorlarının tesis edilmesi gerekiyor. 

Asya kıtasında bulunan ekonomik, askeri, siyasi ve jeostratejik öneme haiz ülkeler, geliştirdikleri ulaşım koridoru projelerinde, güzergâhın müttefik ülkelerden geçirilmesi, rakip projelerin önünün kesilmesi, bölgesel ve uluslararası pakt ve oluşumlardan istifade edilmesi ve istikrarsız bölgelere yönelik özel politikalar geliştirilmesi gibi kıstasları göz önünde bulunduruyor.

Özbekistan Afganistan’la yakın temasını sürdürüyor

Bu sebepten dolayı Özbekistan, denize erişimi olmayan aktörlerin transit koridor oluşturma veya üzerinde yer alma gayretleri kapsamında İran ve Pakistan merkezli projelere desteğini artırdı. Bu bağlamda ekonomik olarak bölge ülkelerine nispetle üretimi yüksek seviyede olan Özbekistan, altyapı ve finans sorunları bulunan Afganistan’la yakın temasını sürdürüyor.

Özellikle Trans-Afghan Transport Corridor/Trans-Afgan Ulaştırma Koridoru (TATC), Özbekistan’ın denizlere ulaşması noktasında ön plana çıkıyor.

Orta Asya ülkelerinin de Afganistan üzerinden açık denizlere bağlanmasını sağlayacak projenin Afganistan’dan İran ve Pakistan’a olacak şekilde iki kolunun bulunması planlanıyor.

Bu bağlamda Özbekistan ve Pakistan teknik ekipleri ile koordineli olarak yürütülen Trans-Afgan projesi güzergâh ön etüdü sonucunda Orta Asya'yı birbirine bağlayan bu önemli projenin çalışmalarına başlanması planlanıyor.