İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz, savaş sonrası Gazze için hazırladığı planın 8 Haziran’a kadar onaylanmaması halinde partisinin (Ulusal Birlik) Netanyahu hükümetinden istifa edeceğini duyurmuştu.

Gantz’ın, Savaş Kabinesi’nin kabul etmesini istediği 6 maddelik eylem planı şöyle: “Esirlerin iadesi, Hamas yönetiminin zayıflatılması, Gazze Şeridi’nin askerden arındırılması, Gazze Şeridi’ni yönetmek için Hamas’ı ya da Mahmud Abbas liderliğinde Ramallah’taki Filistin Yönetimi’ni içermeyen bir Avrupa-Arap koalisyonu kurulması, kuzeyde yaşayanların geri dönmesi ve tüm İsraillilerin orduda görev yapmasının sağlanması.”

Gantz’ın ofisinden Gantz’ın yarın akşam saat 20:40’ta bir basın açıklaması yapacağı duyuruldu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, koalisyon partilerinin Gantz’la aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermek ya da koalisyonda kalmasını sağlamak için sürdürdükleri herhangi bir müzakere ya da çaba bulunmuyor ve herhangi bir son dakika sürprizi yaşanmazsa Gantz üç hafta önce verdiği ültimatomu yerine getirecek zira Netanyahu hükümeti Gantz’ın taleplerini yerine getirmedi.

Muhalif kanatta yer alan Gantz, Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz baskınından günler sonra acil savaş hükümeti kurmak için Netanyahu’nun koalisyonuna katılmıştı.

ABD ertelemesini istedi”

İsrail devlet kanalı KAN’ın dünkü haberine göre ABD hükümeti ateşkes ve esir takası için Biden’ın sunduğu öneri çerçevesinde müzakereler sürerken Gantz’dan hükümetten ayrılma tarihini ertelemesini istedi.

Times of Israel’de yer alan habere göre Netanyahu’nun aşırı sağcı ortakları Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich; İsrail Savaş Kabinesi tarafından onaylanan Biden’ın sunduğu ateşkes önerisini kabul etmeyeceklerini duyurdular. Her ne kadar Netanyahu mevcut teklifin İsrail’in savaş hedeflerine ulaşmasını sağlayacağında ısrar etse de böyle bir anlaşmanın kabul edilmesi halinde hükümeti düşürme tehdidinde bulunmaları Gantz’ın koalisyondaki varlığını anlaşmanın başarısı açısından önemli kılıyor.

Öte yandan İsrail basını, rehine yakınlarının Gantz’dan koalisyonda kalmasını istediklerini aktardı.

Perşembe günü, oğlu Matan Gazze’de rehin tutulan Einav Zanguaker, Gantz’a diğer koalisyon üyelerini önerilen anlaşmayı onaylamaya ikna etmek için hükümette kalması çağrısında bulundu. Matan, “Şimdi senin sorumluluğun devreye girmeli, hem de orada bulunduğun sekiz ay boyunca olduğundan daha fazla” dedi ve ayrılması halinde Netanyahu’nun rehinelerden “vazgeçmesine” izin vermiş olacağını sözlerine ekledi.

Gantz’ı hükümetten ayrılmaya ve oğlunu “terk etmeye” karar verdiyse bunu yüzüne karşı söylemeye çağırdı. “Nerede olursam olayım bu mücadeleye bağlıyım” diye cevap veren Gantz, rehinelere yardım etmek için her yolu deneyeceğini de sözlerine ekledi.

Anketlerde önde

Ynet haber sitesi perşembe günü Ulusal Birlik Partisi yetkililerinin partinin sekiz aydır hükümette yer almasının “kendisini tükettiğini” ve seçimlerin öne alınması gerektiğini söylediklerini aktardı.

7 Ekim’den sonra yapılan anketler Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’ni birinci sırada gösterirken Likud’un ise gerilediğini ve Netanyahu’ya kıyasla daha fazla İsraillinin Gantz’ı başbakanlık için uygun bir aday olarak gördüğünü gösteriyor. Buna ek olarak, Ulusal Birlik’in neredeyse tüm anketlerde seçimlerin şimdi yapılması halinde Knesset’in en büyük partisi olacağı tahmin ediliyor.

BM, Filistin'in egemenlik hakkını kabul etti BM, Filistin'in egemenlik hakkını kabul etti

Sadece İsrailliler değil Washington’un da Gantz’ı Netanyahu’nun koltuğunda görmek istediği biliniyor.

Gantz, hükümetten çekilse dahi Netanyahu’nun iktidar koalisyonu Meclis çoğunluğunu koruyor. Ancak hükümetin Gazze’deki savaşı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu meşruiyeti zarar görmüş olacak.

Savaş Kabinesi’ne katılmasından bu yana Gantz ile Netanyahu arasında bir kısmı basına da yansıyan pek çok görüş ayrılığı oldu. Bunların başında ABD ile ilişkiler, savaş sonrası vizyon, ultra-Ortodoksların asker muafiyeti, İsrailli rehine ailelerine yönelik iktidar kanadından yöneltilen eleştiriler ve Meclis’in savaş zamanında tatile girmesi konusu yer alıyor.