Eisenkot, "İşte bu yüzden hikaye anlatmamalıyız," dedi. "Bugün Gazze Şeridi'ndeki durum, savaşın hedeflerine henüz ulaşılamadığını gösteriyor."

Eisenkot'un açıklamaları, Netanyahu'nun, Times of Israel'in haberine göre "2025'e kadar devam edebilecek" savaş sırasında seçimlerin yapılması fikrini reddetmesinin ardından geldi.

Netanyahu 7 Ekim saldırısına yanıt olarak Hamas'a karşı "tam zafer kazanma" kararlılığını yineledi. Ancak kendisi ve hükümeti Gazze için "savaş sonrası" bir plana sahip olmamakla eleştiriliyor.

Eisenkot, "Savaşın hedeflerine henüz ulaşılmadı, ancak [sahadaki asker sayısı] artık daha sınırlı... Bundan sonra ne olacağını düşünmek zorundasınız" dedi.

Eisenkot ayrıca Kanal 12'ye verdiği demeçte İsrail yönetiminin halka karşı dürüst davrandığına inanmadığını söyledi ve Netanyahu'ya yönelik daha sert eleştirilerde bulunacağını ima etti.

"Şu ya da bu lidere gözüm kapalı güvenmeyeceğim bir yaşta ve aşamadayım ve bir adamı kararlarına ve ülkeyi yönetme şekline göre değerlendiriyorum" diye ekledi.

Eisenkot, Hamas tarafından halen esir tutulan İsrailli rehinelerin iadesini sağlayacak bir anlaşmayı desteklediğini ifade etti.

"Cesurca söylemek gerekir ki... bir anlaşma olmadan yakın vadede rehineleri canlı olarak geri getirmek mümkün değil" dedi.

En önemlisi de Eisenkot, İsrail'in son üç aydır Lübnan-İsrail sınırında İsrail ordusuyla çatışan Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'a önleyici saldırıda bulunmasını engellemek için kendisinin ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz'ın araya girdiğini söyledi.

Gantz'a göre İsrail 11 Ekim'de Hizbullah'ı vurmak üzereydi ama Gantz ve kendisi yetkilileri saldırıyı ertelemeye ikna etti.

"Bence bizim oradaki varlığımız İsrail'in ciddi bir stratejik hata yapmasını engelledi" dedi.

Savaşın 'amacı ve geleceği yok'

Bu arada İsrail savaş kabinesi toplantılarına katılan ve ismini vermek istemeyen bir kişi Haaretz'e yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki mevcut savaşının "bir amacı ve geleceği olmadığını, ancak savaşı uzatmanın [Netanyahu'nun] sorumluluk sorunuyla ilgilenmeyi erteleme yolu olduğunu" söyledi.

Kaynak şöyle devam etti: "Netanyahu her toplantıda savaşın, Hamas'ın çökmesi ve rehinelerin geri dönmesi gibi iki hedefe ulaşılana kadar uzun süre devam edeceğini vurguluyor."

"Deneyim ve istihbarat açısından oradaki herkesi geride bırakıyor ve bence hedeflere ulaşılamayacağına dair makul bir şans olduğunu biliyor ve sadece zaman kazanmak için oyalanıyor."

Kaynak ayrıca İsrail başbakanının rehinelerle ilgilenmediğini, çünkü toplantılarda bu konuya çok az zaman ayırdığını iddia etti.

Terörist Yahudiler, Hamas yenilgisini çocuk ve kadınları öldürerek örtmeye çalışıyor! Terörist Yahudiler, Hamas yenilgisini çocuk ve kadınları öldürerek örtmeye çalışıyor!

Kaynağa göre, İsrail'de rehinelerin iadesine odaklanan protestolar, Netanyahu hükümetine karşı önceki protesto hareketini duraklattığı için iyiye işaret.

Tüm bunlar rehinelerin Filistinli güvenlik mahkumlarıyla takas edilmesini öngören yeni bir anlaşma ihtimalini düşürüyor zira bu durum Itamar Ben-Gvir gibi hükümet üyelerini kızdıracak ve olası bir hükümet çöküşü riskini doğuracaktır.

"Bu aynı zamanda 'ertesi gün' hakkındaki gerekli tartışmadan kaçmasının da nedenidir" diye eklediler. "100 günden fazla bir süre geçti ve en yakıcı meseleye yaklaşık yarım saat ayırdı.

"Hamas'ın çökertilmesine gelince, [Gazze'de] girmeyeceğimiz bölgeler olduğu ve kuzey Şeridi'ndeki kazanımların da kaybolmakta olduğu zaten ortada. Herkes [Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya] Sinvar'ı bir tünelde bulup ona suikast düzenlemek ve bu suikastı bir zafer görüntüsü olarak sunmak gibi büyük bir talih bekliyor."

Haaretz ayrıca İsrail hükümetindeki bazı kişilerin savaşın uzamasının askeri hedeflerden çok Netanyahu'nun siyasi bekasıyla ilgili olduğuna inandığını bildiriyor.

İsrail Gazze'de 'sıkışmış' durumda

İsrailli tanınmış gazeteci Nahum Barnea Perşembe günü Yedioth Ahronoth için kaleme aldığı köşe yazısında "Philadelphia Ekseni" ya da Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki dar koridor "Hamas'ın can damarı" olmaya devam ettiği sürece İsrail'in Hamas'ı tasfiye edemeyeceğini iddia etti.

Barnea, İsrail'in bu koridoru düzgün bir şekilde bloke etmek için Mısır'a ihtiyacı olduğunu, ancak Mısır'ın taahhüdünün İsrail'in Filistin Yönetimi'ni Gazze'ye dahil etmeyi kabul etmesine bağlı olduğunu ve Netanyahu'nun bunu reddettiğini savundu.

Barnea'ya göre Netanyahu konuyu görüşmeyi defalarca erteleyecek kadar ileri gitti.

Başbakan'ın bir Filistin devletinin kurulmasını engelleyen adam olarak ününü korumak mı istediğini yoksa Ben-Gvir ya da Smotrich gibi radikal destekçilerini kaybetmekten mi korktuğunu merak eden Barnea, motivasyon ne olursa olsun İsrail'in "sıkıştığı" sonucuna varıyor.

"Ertesi gün hakkında tartışmayı ve karar vermeyi reddetmek, savaşan güçlerin büyük bir cesaret ve çok fazla kanla elde ettiği hedefleri kemiriyor. Sadece kemirmekle kalmıyor, kazanımları tehlikeye atıyor" diye yazdı.