Temmuz ayından önce Filistin Devletini tanıma sözü veren Madrid, daha fazla ülkenin kendisini takip etmesini umuyor.

Sözcü Pilar Alegria düzenlediği basın toplantısında, Sanchez'in Cuma gününden itibaren Avrupalı ve uluslararası liderlerle bir dizi "gezi, toplantı ve temas" gerçekleştirerek "Gazze'deki durumla ilgili endişelerini ve Filistin'in bir devlet olarak tanınmasının ilerletilmesi ihtiyacını paylaşacağını" söyledi.

NUEVO GOBIERNO | De Ferraz a Moncloa: Pilar Alegría se afianza en el núcleo  duro de Sánchez

"Gazze'deki insani felaketi durdurmak ve iki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesini sağlayacak siyasi bir barış sürecinin başlatılmasına katkıda bulunmak istiyoruz" 

FİLİSTİN İÇİN AVRUPA TURU

Sanchez'in gezisi Oslo'da başlayacak ve burada Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile bir araya gelecek.

Alegria, "Bildiğiniz gibi bu ülke, 1991 Madrid Konferansı'nın ardından Oslo Anlaşmaları gibi önemli başarılarla bölgede arabuluculuk ve çatışma yönetimi konusunda uzun bir geçmişe sahiptir" dedi.

Filistin'e destek gösterileri Avrupa'daki üniversitelere yayıldı Filistin'e destek gösterileri Avrupa'daki üniversitelere yayıldı

Sanchez daha sonra İrlanda'ya giderek ülkenin yeni lideri Simon Harris ile görüşecek.

Mart ayı sonunda İspanya, İrlanda, Malta ve Slovenya başbakanları ortak bir bildiri imzalayarak Filistin Devletini tanımaya hazır olduklarını belirttiler ve bunu bölgede "barış ve güvenliği sağlamanın tek yolu" olarak nitelendirdiler.

Sanchez, Pazartesi günü Madrid'de konuyu görüşmek üzere yeni Portekiz Başbakanı Luis Montenegro ile bir araya gelecek.

Ardından Salı ve Çarşamba günleri Sanchez Slovenya ve Belçika'ya gidecek.

Kasım ayında Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo, İsrail'in 7 Ekim saldırılarına verdiği tepkiyi eleştirdikleri tartışmalı bir Orta Doğu ziyareti gerçekleştirdiler. Bunun sonucunda İsrail hem Belçika hem de İspanya büyükelçilerini çağırdı.

Belçika şu anda AB dönem başkanlığını yürütmektedir.

Sanchez ve De Croo 17 ve 18 Nisan'da Brüksel'de yapılacak olağanüstü Avrupa zirvesi öncesinde bir araya gelmeyi planlıyor.

Alegria, "Amacımız açık: çatışmanın belirleyici bir aşamaya girdiği ve çatışmanın Birleşmiş Milletler'de tartışıldığı kilit bir anda Filistin Devleti'nin tanınmasını ilerletmek" dedi.

Sözcü, Sanchez'in geçen hafta Filistin'deki durumu görüşmek ve "bölgeye barış getirmenin yeni yollarını araştırmak" üzere Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar'a da gittiğini sözlerine ekledi.