Tahran katılım memorandumunu Eylül ayında imzaladı. Yetkililere göre süreç önümüzdeki yıl tamamlanacak.
Mehr Haber Ajansı'na göre Pazar günü İranlı yasa koyucular gümrük kontrolü ve terörle mücadele gibi konuların yanı sıra ortak askeri tatbikatlarla ilgili belgeleri onayladı.
Meclisin dış politika ve ulusal güvenlik komisyonu sözcüsü Abolfazl Amouei, İran medyasının aktardığına göre bu hamlenin dış ilişkilerde "İran'ın çok taraflılığının mesajını verdiğini" söyledi. Bloğun "tek taraflı yaptırımların dayatılmasına karşı koymak" açısından önemli olduğunu belirtti.
İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian Twitter hesabından yaptığı açıklamada oylamanın "ülkemizin bölgesel, uluslararası ve ekonomik işbirliğini geliştirme ve Asya'ya yönelik bakış açısını güçlendirme konusundaki kararlılığını ve ciddiyetini gösterdiğini" ifade etti. "Çok taraflılığın içinde bulunduğumuz yüzyılın gerçeği olduğunu" da sözlerine ekledi.
ŞİÖ 2001 yılında Rusya, Çin, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından kurulmuştur. Hindistan ve Pakistan da 2017 yılında tam üye oldu.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko Eylül ayında yaptığı açıklamada ülkesinin gelecek yıl örgüte katılabileceğini söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı ay gazetecilere yaptığı açıklamada Ankara'nın da bir gün bu bloğa katılacağını düşündüğünü söyledi.
Moskova, ŞİÖ ve BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan gayrı resmi bir grup) gibi blokların artan rolünü, Ukrayna ihtilafı nedeniyle uygulanan Batı yaptırımlarına karşı önlemler olarak görüyor. "Birlikte dünya nüfusunun %80'ini oluşturan ülkelerden bahsediyoruz. Bu nedenle tarafsız herhangi bir kişi için Rusya'nın izole edilmesi diye bir şeyin söz konusu olamayacağı açıktır," demişti Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Temmuz ayında.
Kasım ayının başlarında Lavrov, aralarında Cezayir, Arjantin ve İran'ın da bulunduğu "bir düzineden fazla" ülkenin BRICS'e katılmaya istekli olduğunu doğruladı.