Birleşik Krallık mahkemesi, İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı politikaların "apartheid, etnik temizlik ve soykırım" teşkil ettiğini düşünenlerin bu görüşlerinin demokratik bir toplumda saygı görmeye layık olduğuna karar verdi.

Bu karar, 2021'de Bristol Üniversitesi'nden anti-Siyonist görüşleri nedeniyle kovulan siyaset sosyolojisi profesörü David Miller'ın davasında alındı. Şubat ayında Miller'ın haksız yere işten çıkarıldığına ve ayrımcılığa uğradığına hükmeden mahkeme, bu hafta 120 sayfalık gerekçeli kararını yayımladı. Kararda, Miller'ın görüşlerinin ayrımcılık karşıtı yasalarca korunduğu vurgulandı.

Hakim Rohan Pirani, "[Miller'ın] İsrail politikaları ve tarihine ilişkin analizine birçok kişi şiddetle karşı çıksa da, başkalarının da aynı veya benzer görüşlere sahip olma hakkı vardır" dedi. 

GKRY, ABD ve diğer ülkelerin desteğiyle silahlandırılıyor GKRY, ABD ve diğer ülkelerin desteğiyle silahlandırılıyor

Miller, 2021'de İsrail'i "politikalarını tüm dünyaya dayatmakla" suçladıktan sonra işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine haksız yere işten çıkarılma, sözleşme ihlali ve inanç temelinde ayrımcılık iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

Duruşmada Miller, anti-Siyonizmin antisemitizmle aynı şey olmadığını ve ırkçı bir görüş olmadığını savundu. İsrail gibi Siyonist bir devletin ırkçı olmamasının mümkün olmadığını iddia eden Miller, Gazze'yi "açık hava hapishanesi" olarak tanımladı. Ayrıca Siyonizmin, toprak elde etmek için apartheid, etnik temizlik ve soykırıma yol açtığını öne sürdü.

Miller'ın avukatı Zillur Rahman, kararı "Filistinlilerin haklarını savunanlar için tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Kararda, Miller'ın Siyonizm konusunda uzman olduğu belirtildi. Hakim Pirani, Miller'ın anti-Siyonist görüşlerinin "hayatında uzun yıllar önemli bir rol oynadığını ve samimiyetle benimsendiğini" söyledi.