İsrail işgaline rağmen, Suriye'deki Golan Tepeleri'nde yaşayan halk, evlerini terk etmeyi reddediyor.
Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının Nusayri rejimini devirmesinin ardından, İsrail ordusu Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girerek Suriye topraklarına adım atmıştı.
Fransız kamu yayıncısı France 24, "İsrail'in tehditkâr varlığına rağmen Golan Tepeleri'ndeki Suriyelilerin bölgeden ayrılmayı reddettiğini" bildirdi.
Kuneytra vilayetine bağlı El Hurriye köyü belediye başkanı Ahmed Ali Tahar şunları söyledi:
Beşar Esad'ın düşüşüne çok sevinmiştik ama İsrail sevincimizi kursağımızda bıraktı. İki gün sonra tank ve buldozerlerle geldiler. Üç metre genişliğinde ve altı metre derinliğinde bir hendek kazıyorlar. Sanki Beşar Esad'ın düşeceğini biliyorlarmış gibi dört ay önce başladılar.
"Düşmana güvenmiyorum"
Adı Maha olarak değiştirilen bir El Hurriye sakini ise İsrail askerlerinin kısa sürede bölgeyi boşaltmalarını istediklerini anlattı:
Eşyalarımızı almak için bile yeterli zamanımız olmadı, kıyafet getirecek kadar bile vakit vermediler.
Beş gün boyunca başka bir köye gittiklerini, daha sonra El Hurriye'ye geri döndüklerini belirten 60 yaşındaki kadın, İsrail askerlerinin yeniden gelmesinden korktuklarını ifade etti.
Tahar, köyden gönderildikten sonra kendisine telefon edilerek geri çağrıldığını söyledi. Yaklaşık bin kişinin yaşadığı köyde, 600 kişi geri dönmüş, 400 kişi ise civar bölgelere kaçmıştı.
El Hurriye'ye yakın Han Arnabah köyünde yaşayanlar da İsrail askerlerinden korkuyor. Adı Bilal olarak değiştirilen bir Suriyeli, İsrail askerlerinin sürekli köye girip çıktığını ifade ederek şunları söyledi:
Evimi elimden almalarından korkuyorum. Düşmana güvenmiyorum. Onlarla konuşmuyorum. Ne yapacaklarını kestiremiyorum. Beni gözaltına alabilirler." Bilal, İsrail askerlerinin köylülerin huzurunu bozduğunu şu sözlerle vurguladı: "Silahımız olduğunu söylüyorlar ama bu doğru değil. Burada silahlı gruplar yok.
58 yıllık işgal
İsrail ordusunun Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girmesi uluslararası kamuoyundan tepki çekmişti. İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış alanın sınırları belirlenmişti.
Ancak Nusayri rejimin devrilmesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 1974’ten bu yana ilk kez tampon bölgeye girmişti. Birleşmiş Milletler bu hamleyi kınarken, ABD ve İsrail bunun "geçici bir hareket" olduğunu savunmuştu.
Kaynak: Independent