Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, İsrail'in saldırıları altında bulunan Gazze'de sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini ve insani bir kriz yaşandığını söyledi.

Harris, yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:

Çocuk ve gençlere yönelik sosyal medya ve akıllı telefon kısıtlamaları genişliyor Çocuk ve gençlere yönelik sosyal medya ve akıllı telefon kısıtlamaları genişliyor

Hastaneler Hizmet Dışı: Gazze'deki 36 hastaneden sadece 16'sı kısmen hizmet verebiliyor. Birçok hastane ağır yaralıları kabul edemiyor, ameliyatlar yapılamıyor.

Yatak Kapasitesi Yetersiz: 2 milyonu aşkın Gazzeli için mevcut yatak kapasitesi sadece 1400. Savaş öncesinde 3500 olan yatak kapasitesi saldırılarda yok olan hastaneler nedeniyle yetersiz kalıyor.

Çocuk Felci Riski: 20 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez Gazze'de çocuk felci vakalarına rastlandı. Su ve hijyen sorunları nedeniyle hızla yayılabilecek hastalık, çocuklarda kalıcı felce neden olabiliyor.

Salgın Hastalıklar Artıyor: Akut solunum yolu enfeksiyonları, ishal, uyuz, bit, su çiçeği, Hepatit A gibi salgın hastalıklarda büyük artış var.

İlaç ve Malzeme Sıkıntısı: Sağlık merkezleri ve laboratuvarlarının büyük kısmı saldırılarda yok edildi. DSÖ'nün yardım konvoyları zorlukla ilerleyebiliyor ve sınırlı sayıda tıbbi malzeme Gazze'ye ulaştırılabiliyor.

Harris, Gazze'de 34 kişinin açlık ve susuzluktan hayatını kaybettiğini, gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğinden endişe duyduklarını belirtti.

7 Ekim'den bu yana sağlık merkezlerine 496 saldırı gerçekleştiğini ve bunların sonucunda 747 sağlık çalışanı hayatını kaybettiğini, 969'unun da yaralandığını sözlerine ekledi.