2006 yılında bir ara Maria De Cartena, İslami başörtüsü olan başörtüsü takmak istediğine karar verdi.
Ancak Fransa'nın Lyon kentindeki lisenin personeli her sabah o zamanlar 13 yaşında olan çocuğu onu çıkarmaya zorluyordu.
Başı örtülü olarak binaya adım atmadığından emin olmak için girişte dururlardı.
“Aşağılayıcı ve sinir bozucuydu. Bir parçamı çıkardığımı hissediyordum… Çok zordu” dedi De Cartena, Anadolu'ya verdiği röportajda.
Kendisi ve diğer pek çok kişi için, Fransız devlet okullarında Müslüman kadınların giydiği bol giysi olan abayaların son zamanlarda yasaklanması, geçmişin acı dolu anılarını hatırlattı.
Fransa, 2004 yılında devlet okullarında ve hükümet binalarında Hıristiyan haçları, Yahudi kippaları ve Müslüman başörtüleri gibi her türlü dini sembolü yasakladı.
Yaklaşık 20 yıl sonra hükümet, bu ay yeni akademik yıl başladığında Müslüman kız öğrencilere yönelik yeni kısıtlamalar getirerek onların abaya giyemeyeceklerine karar verdi.
Fransız yetkililer, kararın ülkenin katı laiklik yasalarına uygun olarak alındığını iddia ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız okullarında "her türlü dini sembolün yeri olmadığını" söyleyerek bu hamleyi destekledi.
İslamofobi karşıtı bir kuruluş olan Perspectives Musulmanes'in hukuk ve politika danışmanı De Cartena, bu yasa ve kıyafet ve uygulamalara yönelik yasakların duygusal bir etki yarattığını vurguluyor.
Bugün genç kızlardan okul girişlerinde soyunmalarının istendiğini, herkesin önünde elbiselerini veya eteklerini kaldırmalarının söylendiğini söyledi.
De Cartena, 20 yıl önce uygulanan başörtüsü yasağının kendisini üzdüğünü ve kızdırdığını söyledi.
“Bana yapılan bu haksızlığı anlayamadığım için çok kızdım” dedi.
Altı uzun yıl boyunca önce lisede, sonra üniversitede başörtüsü takmasına izin verilmedi.
Bu aynı zamanda okul gezilerine çıkmasını da engelledi ve hayatının her yönünü etkiledi.
Tesettür mayo yasağı nedeniyle yüzme faaliyetlerine de katılamamıştı.
Genç öğrenciler için bu kararların hayal kırıklıklarına yol açtığını ve devlet yetkililerine karşı güvensizlik yarattığını söyledi.
'Çok ileri gidiyor'
Fransız Müslümanlar abaya yasağı ve bu yasağın uygulanmasında kullanılan kriterler konusunda endişeli.
Müslüman kızların sadece abaya giymeleri gerekmediği için sadece mütevazı giyindikleri için okullardan uzaklaştırıldığına dair raporlar ortaya çıktı.
Bir kız çocuğu siyah kimono giydiği için okuldan uzaklaştırıldı, bir diğeri ise beyaz pantolon giydiği için okuldan uzaklaştırıldı. Birine kıyafetinin bej olduğu ve "İslami renk" olduğu söylendi.
“Müslüman kadınları sırf uzun elbise ya da beyaz pantolon giydikleri, kimono ya da siyah kıyafet ya da bej kıyafet giydikleri için hedef alıyorlar. İslamofobi uzmanı Kawtar Najib, Anadolu'ya yaptığı açıklamada, "Bu çok ileri gidiyor" dedi.
Yasağın özellikle Müslüman gençleri hedef aldığını ve Fransa'daki devlet destekli İslamofobinin bir başka örneği olduğunu söyledi.
“Bu sadece abayalarla ilgili değil. Uzun elbiselerle ilgili bile değil. Bu sadece bu tür kıyafetleri kimin giydiğiyle ilgili ve eğer Müslüman olduklarını biliyorlarsa onları dışlayacaklar” dedi.
Najib, son yasağın Fransa'nın İslamofobik politikalarını sürdürmekten vazgeçmeyeceğini gösterdiğine inanıyor.
"Çok kararlılar. Öyle ki dünyayı şok edecek yasalar geliştirebilirler ve bunu yapmaya da devam ediyorlar” dedi.
Yakın gelecekte üniversitelerde feracenin yasaklanacağını, tesettürün de tamamen yasaklanabileceğini öngörüyor.
Najib'e göre Fransa'da başörtülü kadınların iş bulma şansı yüzde 1'den az.
Çocuklarına ders dışı etkinliklerde eşlik eden dadılar veya anneler için okullarda başörtüsünün yasaklanması yönünde tartışmalar sürüyor.
Fransız bir Müslüman olan Najib, kendisinin de Fransa'da iş bulamadığını söyledi.
De Cartena da aynı görüşte olup, Müslümanlar tarafından bu tür kararlara karşı uluslararası bir seferberlik olmazsa Fransa'nın bu tür ayrımcı politikaları uygulamaya devam edeceğini söylüyor.
'Müslümanlıklarıyla gurur duyuyorum'
Mevcut duruma rağmen Müslüman toplumunun geleceği konusunda umutlu olan Najib, özellikle Müslüman gençlerin kimlikleriyle gurur duyduğunu vurguladı.
“Bugün gençlerden çok çok güçlü şeylerin geldiğini görebiliyorum. Müslümanlıklarıyla gurur duyuyorlar” dedi.
2004'te başörtüsü takan birkaç kadın vardı, ancak bugün birçok genç kadın başörtüsü takıyor, dedi.
Najib'e göre bugün pek çok insan Fransa'daki görünür İslamofobiyi de kınamaktadır; bu her zaman böyle değildi.
Bir topluluk bir kimlik yüzünden ne kadar baskı altında tutulursa o kimliğe o kadar sahip çıkacaktır dedi.
"İnsanlar Müslümanlıkları nedeniyle, dini kimlikleri nedeniyle saldırıya uğradığında, Müslümanlar dini kimlikleriyle eskisinden daha fazla gurur duyacaklardır" dedi.
AA