Başkent Londra'daki İngiliz yayın kuruluşu BBC önünde toplanıp Başbakanlık ile bazı bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi'ne yürüyen göstericiler, İngiliz hükümetini, "İsrail'in Gazze'deki soykırımına suçları ortak olmakla" itham etti ve hükümeti bu ortaklığa son vermeye çağırdı.
Ellerinde, "Özgür Filistin", "Gazze'yi bombalamaya son verin", "Şimdi ateşkes" ve "Katil Netanyahu" yazılı pankartlar taşıyan Filistin yanlısı göstericiler, İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de, "soykırımın durdurulması" talebinde bulundu.
Yürüyüşü organize eden Filistin Dayanışma Kampanyasından (PSC) yapılan açıklamada da İngiliz hükümetinin Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararına verdiği yanıtın "kesinlikle utanç verici" olduğu belirtilerek söz konusu yanıtın, mahkemenin kararının önemini ve aciliyetini küçümsemeye çalıştığı kaydedildi.
Açıklamada, İngiltere'nin işgalci İsrail'e silah ihracatının askıya alınmasının, "acil tepki" olması gerektiğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:
"Ancak İngiliz hükümeti bunun yerine, Gazze'deki ve bölgenin diğer yerlerindeki Filistinli mültecilere temel hizmetlerin sağlanmasında hayati rol oynayan UNRWA'ya yönelik finansmanın askıya alınmasında diğer ülkelere katıldığı vurgulandı. Bu, bir soykırım bağlamında vicdansızlıktır."
"Dünyanın Gazze halkının yanında olduğunu gösterme gibi bir görevimiz var"
Gösteriye katılanlardan Hannah, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Burada bulunmamızın nedeni, Filistin halkını temsil etmek, İngiliz hükümeti onların yanında olmasa da dünyanın onların yanında olduğunu gösterme gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Hannah, yürüyüşe her yaştan insanın katılıp, Filistin'e desteğini gösterdiğini vurgulayarak şunları dile getirdi:
"Etrafınıza bakarsanız, her yaştan insan var. Her etnik kökenden, toplumun her kesiminden insanlar bir araya gelmiş durumda ve (Filistinliler) unutulmuş gibi hissetseler de unutulmadıklarını göstermek için onlara destek olmak bizim görevimiz. Hepimiz onların yanındayız ve yıllardır da öyleyiz."
Hannah, İngiliz hükümetine, Gazze'de acil ateşkes talebinde bulunması çağrısında bulundu.
İsviçre'nin Cenevre şehrinde Gazze için yürüyüş yapıldı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde toplanan göstericiler, işgalci İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze'deki halka destek için şehir merkezinde saatlerce yürüdü.
Göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ile Filistin halkıyla dayanışma mesajı içeren dövizler taşıdı.
Filistin yanlısı göstericiler, son dönemde İsrail'in iddialarının ardından, birçok bağışçı ülkenin finansal destek sağlamayı durdurduğu BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) destek açıklamasında bulundu.
Gazze'deki saldırılara tepki gösteren eylemciler, Filistin lehine İngilizce, Fransızca ve Arapça sloganlar attı. Yürüyüş, BM Cenevre Ofisi önünde son buldu.
Eyleme, toplumun her kesiminden binlerce kişinin yanı sıra İsviçre ve Fransa'dan siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
Gösteriye katılan İsviçreli Maria Watzlawıck, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırıları altındaki Filistin halkının yaşama, uyuma, çalışma, seyahat etme ve yemek yeme gibi temel haklara sahip olması gerektiğini söyledi.
Watzlawıck, "(Filistinlilerin açlıktan ölmesi) Bu tamamen adaletsizliktir. Pek çok Avrupalı ile hükümet bu durumun suç ortağıdır. (Gazze konusunda) Avrupa'daki hükümetlerin çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Hükümetler sadece İsrail'e 'dur' demeli. Para, silah ve bomba göndermeyi durdurmalı. Soykırım hükümetine desteklerini durdurmalı." dedi.
İngiliz Jill Collinge, "Gösteriye Gazze halkına destek, ateşkes çağrısında bulunmak ve bunun (saldırıların) durdurulması için katıldım. Savaş başlamadan önce her gün Gazze'ye yaklaşık 400 tır giriş yapıyordu. 7 Ekim'den bu yana pratikte hiçbir şey olmuyor ve İsrailliler yardım tırlarının sınırdan girmelerini engelliyor." dedi.
İsviçreli Theo Keel ise Gazze için barış gerektiğini ve "savaşın Gazze halkı için çok tehlikeli olduğunu" kaydetti.
Hollanda'nın Lahey kentinde, Filistin'e destek için eylem yapıldı
Eylemciler, işgalci İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle Hollanda hükümetine tepki gösterdi.
Ellerinde "Savaş suçlarını durdur", "İsrail Gazze'yi öldürüyor" ve "75 yıldır etnik temizlik, baskı, apartheid ve soykırım, yeter artık" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, "Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak", "Özgür Filistin" ve "Hollanda utanç verici, ellerin kanlı" sloganları attı.
Hollandalı gösterici Tsjalline Boorsma, AA muhabirine yaptığı konuşmada, Gazze’ye insani yardıma izin verilmemesini "korkunç" bulduğunu söyledi.
Yardım malzemeleri ile dolu tırların sınırda beklediğine dikkat çeken Boorsma, "İsrail hükümeti bunlara izin vermiyor. İsrail'deki insanlar da buna isyan ediyor. Bunun insanlığa ve çocuklara karşı suç olduğunu görüyorlar çünkü herkes barış istiyor. Tek çözüm ateşkestir. Yani sadece barış olması gerekiyor." dedi.
Boorsma, "Durum o kadar vahim ki Avrupa ve ABD şu anda yardım etmek için hiçbir şey yapmıyor, hatta tam aksine ekstra silah ve destek gönderiyorlar. Bunun bir insanlık ve savaş suçu olduğu çok açık." ifadesini kullandı.
Fransa'da, Gazze'de ateşkes talebiyle gösteri düzenledi
Barbes Mahallesi'nde buluşarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen Filistin yanlıları, burada göç yasasına karşı düzenlenen protestoya katıldı.
Göstericiler, "İsrail katil, Macron suç ortağı", "Yaşasın Filistin" ve "Macron istemese de biz Filistin'in onuru ve öldürülenler için buradayız" sloganları attı.
Protestocular, Filistin bayrakları, "Paris'ten Gazze'ye Direniş" ve "Filistin'deki Soykırımı Durdurun. Gazze'de Ateşkes Sağlayın" yazılı dövizler taşıdı.
Gösteride Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, işgalci İsrail'e karşı yaptırım uygulanması ve hükümetin tartışmalı göç yasasının yürürlükten kaldırılması talep edildi.
Protestoya katılan Sorbonne Üniversitesi öğrencisi Rania Lezghed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'de ayaktaki son üniversitenin de bombalanması nedeniyle bu gösteriye öğrencilerin katılmasının önemli olduğunu ifade etti.
Lezghed, "Bugün Sorbonne öğrencilerinin Filistin'deki soykırıma karşı verilen mücadeleyi desteklediğini göstermek için buradayım." dedi.
Gazze'deki açlık durumuna değinen Lezghed, "2024'te açlık gibi manzaraları göreceğimizi düşünmezdik. Bu (durum) herkesi ayağa kaldırmalı, ayağa kalkmayanlar, Filistin’de (açlık) görüntülerini görmemiş olanlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Gazze İçin Beyaz Önlüklüler Topluluğunun üyesi çocuk doktoru Hiba Tarraf, Filistinli sivillerin dünyadaki tüm siviller gibi onuru olduğunu söylemek için sağlık çalışanlarıyla gösteriye katıldığını dile getirdi.
Tarraf, abluka altındaki Gazze'de gelecek aylarda su ve gıda eksikliği nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının İsrail'in bombardımanlarında ölenlerin sayısını geçebileceğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Halihazırda açlıktan, susuzluktan ölen çocuklar, yaşlılar, en savunmasız insanlar ve tedaviye erişemeyen kronik hastalar var. Gazze'de doktorlar ve sağlık merkezleri de hedef alınıyor. Doktorların hedef alınması, İsrail'in uluslararası hukuka saygı duymadığının bir göstergesi."