İsrail, Han Yunus’u bombardımana tuttu

Han Yunus'un merkezindeki Ebu Hamid kavşağı civarında toplanan vatandaşları hava saldırısıyla hedef aldığını söyledi. Görgü tanıklarına göre saldırıda çokça ölü ve yaralı bulunuyor.

İsrail’in aylarca hapsettiği Filistinli Cerrah mesleğine geri döndü

Filistinli emekli cerrah İssam Ebu Acve, maruz kaldığı işkenceli koşullara rağmen mesleğine döndü.

37 kilo verdiğini paylaşan Filistinli cerrah, İsrail ordusunun El-Ehli Baptist Hastanesine baskın yaparak, bir grup Filistinliyle ayakları ve gözleri bağlı olarak kendilerini bilinmeyen bir yere götürdüğünü belirtti. Ebu Acve, "Deniz kıyısına yakın bir kum havuzunda 17 saat boyunca kıyafetsiz ve aşırı soğukta kaldık." dedi.

Ebu acve "Her iki saatte bir, bize İsrailli esirlerin nerede olduğunu soran müfettişlerin yanına götürülüyorduk. Bizim bununla ilgili hiçbir fikrimiz yoktu. Ben kilisenin içindeki özel hastanede çalışan bir doktorum, diğer tutuklular ise sivildi. Gazze Şeridi'ndeki her doktor, insani görevini yerine getirmekle suçlandığı için İsrail tarafından aranıyor. Dayak, aç bırakma, aşağılama, küfür gibi çeşitli işkencelere maruz kaldık.” Dedi

Gazze Cerrah

BM: Gazze’de yarım milyon insan “felaket düzeyinde” açlıkla karşı karşıya

BM'nin resmi X hesabından yapılan paylaşımda, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de yaşanan gıda krizine dikkat çekildi.

Paylaşımda, yaklaşık yarım milyon Gazzeli'nin "felaket düzeyinde" açlıkla karşı karşıya olduğu belirtilirken, gıdaya sınırlı erişim nedeniyle ailelerin genellikle ihtiyaç duyduğu gıda yardımını alamadığı vurgulandı.

BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) sahada faaliyetlerine devam ettiği bildirilen paylaşımda, Gazze'de gıdaya daha güvenilir erişime ve yardıma ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Erdoğan: Suriye'de tarihin doğru tarafında yer aldık Erdoğan: Suriye'de tarihin doğru tarafında yer aldık

Gazze’dekiler canlı, biz ölüyüz!


Ayrıca, BM gönderisinin altında Gazze'deki gıda krizine ilişkin bilgi veren bir video da paylaşıldı.

İsrail ordusu, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana hedef gözetmeksizin çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 38 bin 345 Filistinliyi öldürdü, 88 bin 295 kişiyi yaraladı.

Gazze Açlık-4

İsrail yetmezmiş gibi bir de çevresel hastalıklar baş gösterdi

Yerel ve uluslararası sağlık kuruluşları, barınma merkezlerinde aşırı kalabalıklaşma, kişisel hijyen ve gerekli tedavilerin sağlanmaması nedeniyle yerinden edilenler arasında hastalık ve salgın hastalıkların yayıldığı konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Gazze Şeridi'ndeki hükümetin medya ofisinden alınan son verilere göre, saldırıların başlangıcından bu yana, yerinden edilme nedeniyle yaklaşık 71 bin 338 viral hepatit enfeksiyonu vakası izlendi.

Gazze Belediyesi Sözcüsü Husni Muhenna, AA'ya yaptığı açıklamada, "Sadece Gazze kentinde 100 bin tondan fazla katı atığın birikmesi, özellikle çeşitli barınma merkezleri ve rastgele çöplüklerin bulunduğu yerlerde yaşayanlar ve yerinden edilmiş kişileri için gerçek bir tehlike oluşturuyor." dedi.

"Şu anda Gazze'de mevcut olan su miktarı sınırlı. Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değil." diyen Muhenna, "Atıkların sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmemesi ve nakledilmemesinin bulaşıcı hastalıkların ve salgın hastalıkların yayılmasını ve sağlık risklerini artırdığını vurguladı.

Gazze Aa 2049630

Gazze'deki yabancı doktorlar, İsrail'in şarapnel etkili bombalarının çocuklara etkisini anlattı

Doktorlar, Gazze'deki birçok ölümde, hayat boyu etkisi sürecek yaralanmalarda ve uzuv kaybında şarapnel tesirli bombaların ve füzelerin etkili olduğunu kaydetti.

Küçük metal parçalar yayacak şekilde tasarlanmış bombalardan saçılan neredeyse fark edilemeyecek büyüklükteki şarapnelleri özellikle çocukların vücudundan çıkarmanın zorluğuna dikkati çeken doktorlar, bu parçaların vücut içinde de önemli hasara neden olacağını belirtti.

North Carolina eyaletinden ortopedi cerrahı Mark Perlmutter da en sık gördükleri yaraların 2 milimetrelik şarapnel girişleri ve çıkışlarından oluşan yaralar olduğunu ifade etti.

Perlmutter, bu şekilde yaralanan çocukların ya öldüğünü ya da uzuvlarını kaybettiğini, çocuklarda bu yaralardan birden fazla bulunduğunu söyledi.

Gazze Şarapnel Bomba

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail'in Batı Şeria'da toprakları gasbettiğini söyledi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Batı Şeria'daki toprakları gasbettiğini belirterek uluslararası hukuka aykırı olan toprak gasbının kınanması gerektiğini ifade etti.

Borrell, Gazze ve Batı Şeria'daki durumun daha önce hiç olmadığı kadar kötü olduğunu belirterek 7 Ekim 2023'ten bu yana geçen 9 ayda insani durumun "dayanılmaz bir hal aldığını" dile getirdi.

"Batı Şeria'da İsrail hükümeti toprakları gasbediyor." diyen Borrell, uluslararası hukuka aykırı olan bu toprak gasbının kınanması gerektiğini vurguladı.

Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Filistin yönetiminin gelirlerine de el koyduğunu anımsatarak ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüm çağrısını yineledi.

Ab Temsilci Borrrel

İsrailli İnsan Hakları Doktorları Filistinlilere yapılan işkenceden bahsetti

İnsan Hakları Doktorları, yaptıkları yazılı açıklamada, İsrail'in güneyinde bulunan güvenlik hapishanelerindeki "şiddet, işkence ve aşağılanmaya" işaret ederek İsrail Hapishaneler İdaresine durumu bildirdiğini aktardı.

İsrailli gardiyanların uygulamalarının İsrail kanunlarına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan STK, bazı hapishane gardiyanlarının, Filistinli esirlere "kanunlara aykırı, intikamcı, şiddet dolu, aşağılayıcı ve küçültücü şekilde" davrandığına dikkati çekti.


İsrail itiraf etti: Hamas tünelleri hala çalışır durumda


Filistinli tutukluların avukatlarıyla yaptıkları görüşmelerindeki ifadelere yer veren STK, hapishanelerde hücrelerin dışında, özellikle güvenlik kameralarının bulunmadığı yerlerde, doktor, avukat ziyaretlerine, duruşmalarına nakledilirken tutukluların "yaralanmayla sonuçlanan fiziksel saldırı, cinsel saldırı, aşağılama ve sözlü tacize" uğradığını vurguladı.

Gazze Işkence-1

İsrail'in Filistinlilere karşı yürüttüğü gözaltı ve tutuklama kampanyası

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri 1 aydan 6 aya kadar alıkoyabiliyor.

Askeri mahkemeler, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar vererek tutukluya hangi suçla itham edildiğini açıklamadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin Esirler Cemiyetinin paylaştığı verilere göre, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden İsrail hapishanelerinde tutulan aralarında kadın ve çocukların da olduğu 3 bin 380 Filistinli "idari tutuklu" bulunuyor.

İsrail'de hapishanelerden de sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, daha önce yaptığı bir açıklamada, "Filistinli mahkumlar başından vurularak öldürülmeli." ifadelerini kullanmıştı.

Gaza Jail Gazze Hapis

AB çalışanları Brüksel'de AB'nin Gazze politikasını protesto etti

Schuman Meydanı'nda toplanan kalabalık, AB'nin Gazze'ye yönelik politikasını protesto ederek AB-İsrail arasındaki ortaklık anlaşması ve üye ülkelerden yapılan silah satışlarının "insan haklarına saygı" şartına bağlanmasını istedi. azze'de ateşkes sağlanması çağrısı yapan göstericiler, tüm esirlerin serbest bırakılmasını ve tüm insan hakları ihlalleri ile suçlarının kınanmasını talep etti.

Göstericiler, eylemin sonunda halay çekip "Filistin'e özgürlük" sloganı attı.

Bm Eylem