Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, GAP Eylem Planı İstişare Toplantısı ve bu yılın son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısının ardından Şanlıurfa’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye’den bir ekibin Suriye’nin başkenti Şam’a gittiğini ve enerji altyapısının değerlendirilmesi için çalışma yaptıklarını söyleyen Bayraktar, Suriye’de şu anda elektrik ve enerji hizmetlerinin Türkiye üzerinden sağlandığı yerler olduğunu belirtti.
“Özellikle harekat bölgeleri, İdlib, Afrin, diğer bölgeler. Ama ötesinde, Halep ve daha güneyde ilk tespitlerimiz şöyle: 8 bin 500 megavat savaş öncesi kurulu güce sahip Suriye, bunun yaklaşık 5 bin megavatını kaybetmiş durumda. Şu anda 3 bin 500 megavatlık bir kurulu gücü var. İnsanların büyük çoğunluğu jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Dolayısıyla çok ciddi bir elektrik ihtiyacı var.”
Bayraktar, Suriye ve Lübnan’ın elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilk etapta Türkiye’den elektrik ihracatı yapılabileceğini ifade etti. Bayraktar’ın açıklaması şöyle:
“Tabii iletim şebekesindeki durumu gördükten sonra tabloyu biraz daha net görebiliriz. Türkiye’den Suriyeli insanların ülkelerine dönüşle alakalı ciddi bir talepleri ve hedefleri var, ama bunların bir kısmı Suriye’deki durum biraz daha açıklığa kavuşup oradaki şartlar iyileştiğinde dönmeyi hedefliyor. Dolayısıyla bizim oradaki çalışmalarımızın böyle bir yansıması da olacak.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin yeniden inşası için Ankara’nın ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.
Türkiye, 2016’dan beri dört askerî harekât düzenlediği Suriye’nin kuzeyindeki bazı bölgelere elektrik sağlıyor.