Global Times'ın haberine göre, bunun Çin'deki en büyük orta ve ağır nadir toprak yatağı olması bekleniyor. 1,15 milyon tonluk potansiyel kaynağa sahip olan yeni rezerv'in 470.000 tonundan fazlası praseodim ve neodim gibi önemli nadir toprak elementlerinden oluşuyor.

Çin Jeoloji Araştırma Kurumu'nun yaptığı duyuruda, "Bu keşif, Çin'in nadir toprak kaynaklarındaki avantajını güçlendirmek, nadir toprak endüstri zincirini geliştirmek ve Çin'in orta ve ağır nadir toprak kaynaklarındaki stratejik hakimiyetini daha da sağlamlaştırmak açısından oldukça önemli," ifadeleri yer aldı.

Toplamda 17 metalik elementten meydana gelen nadir toprak elementleri (NTE), birçok yüksek teknolojili cihazın önemli bir bileşeni. Bunlar özellikle cep telefonları, sabit diskler, monitörler, elektrikli ve hibrit otomobiller de dahil olmak üzere 200'den fazla üründe kullanılıyor.

Suriye'den İran, İsrail ve Rusya'ya yasak! Suriye'den İran, İsrail ve Rusya'ya yasak!

Diğer yandan mıknatıslar, lazerler, radar ve sonar sistemlerinde de kullanılan bu elementler savunma sanayinde de önemli bir yer tutuyor.

Örneğin ABD'li havacılık firması Lockheed Martin'in geliştirdiği F-35 savaş jetlerinin her biri, gelişmiş hedefleme sistemlerinin kullanımı için yaklaşık 400 kilogram itriyum, terbiyum ve diğer nadir toprak elemenlerini içeriyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na göre Çin, 44 milyon tonluk rezerviyle nadir toprak elementlerinin dünyadaki en büyük üreticisi konumunda.

Çin'in nadir toprak elementleri ihracatı geçen yıl yüzde 6 artarak 55.431,1 tona çıkmıştı. Ancak ihracat değeri yüzde 36 azalarak 488,8 milyon ABD dolarına gerilemişti.

İstatistikler Çin'in nadir toprak rezervlerinin küresel rezervlerin yaklaşık yüzde 37'sini oluşturduğunu gösteriyor. Türkiye'deki keşfin öncesinde Vietnam, Brezilya ve Rusya da küresel rezervlerin sırasıyla yüzde 18,33, yüzde 17,5 ve yüzde 17,5'ini teşkil ediyordu.

Çin'in gücü, tedarik zincirinden geliyor

Çin bugün nadir toprak elementleri üretmek için güçlü bir endüstriyel zincire sahip. Global Times'a göre nadir toprak tedarik zincirinde Çin'i lider konuma getiren şey de ülkenin endüstriyel zincir kurmaktaki başarısı.

Öte yandan teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu elementler giderek önem kazanırken, birçok ülke tedarik zincirleri kurma çabalarını hızlandırıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de var.

Eskişehir'deki keşfin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nadir element üretimine başlayacaklarını söylemişti. Erdoğan, "Amacımız tesis tam kapasiteye ulaştığında burada yıllık 570 bin ton cevher diyerek 10 bin ton nadir toprak oksitleri 72 bin ton barit 70 bin ton florit ve 250 ton torium üretimi gerçekleştirmektedir," demişti.