Afrika’nın dördüncü, dünyanın ise altıncı en kalabalık ülkesi olan ve 228 milyondan fazla nüfusa sahip Nijerya, BRICS ortak ülkeleri grubuna katıldı. Brezilya Dışişleri Bakanlığı, 17 Ocak 2025 tarihinde yaptığı açıklamada Nijerya’nın BRICS’in resmi ortak ülkesi olarak kabul edildiğini duyurdu.

Suriye'den İran, İsrail ve Rusya'ya yasak! Suriye'den İran, İsrail ve Rusya'ya yasak!

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “BRICS’in dönem başkanlığını yürüten Brezilya hükümeti, bugün itibarıyla Nijerya’nın bu grubun ortak ülkesi olarak resmen kabul edildiğini duyurur,” ifadelerine yer verildi.

Brezilya hükümeti, Nijerya’nın “diğer BRICS üyeleriyle örtüşen çıkarlarına” ve “Güney-Güney iş birliğini güçlendirme ile küresel yönetişim reformundaki aktif rolüne” vurgu yaptı.

BRICS ve Genişleme Süreci

2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS, 2011 yılında Güney Afrika’nın katılımıyla genişledi. Başlangıçta karşılıklı yatırım ve finansal istikrar platformu olarak tasarlanan grup, zamanla güvenlik ve küresel yönetişim gibi konuları da kapsayan bir yapıya dönüştü.

2024 yılında İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri tam üye statüsü kazandı. 2025 yılının Ocak ayında ise, 270 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya tam üye olarak gruba katıldı.

Ekim ayında Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS zirvesinde kabul edilen “ortak ülke” statüsü, tam üyeliğe alternatif bir yapı olarak oluşturuldu. Bu statü, BRICS’e katılmak için başvuran 30’dan fazla ülkenin talebine yönelik bir çözüm olarak değerlendiriliyor.