Terörist İsrail’in son olarak bölgenin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı ve çevresinde düzenlediği  saldırılar sonucu 210 Filistinli daha şehit oldu. Saldırılar sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de ateşkes öngören teklifi görüştü.

'Gazze'de ateşkes' kararı

BMGK, ilk kez Gazze'de ateşkes kararı aldı. ABD'nin tasarısına Rusya çekimser kaldı, 14 ülke 'evet' oyu kullandı.

Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'deki ateşkes ve esirlerle ilgili yeni bir öneride bulunduğunu duyurmuştu.

Biden, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu ve bunun ilk etapta 6 haftalık ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesini ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü bildirmişti.

İlk aşamada "İsrail güçlerinin Gazze'deki yerleşim yerlerinden tam olarak geri çekileceğini" açıklayan Biden, aynı süreçte esirlerden öncelikle yaşlı ve kadınların serbest bırakılmasının ve Gazze'ye insani yardımların artmasının öngörüldüğünü ifade etmişti.

Terörist İsrail’in itirazları

Bu gelişmelere rağmen terörist İsrail, kuyrukçusu ABD'nin ‘kalıcı ateşkes’ adımına yönelik bu son girişimine itiraz ediyor.

Suriye'de nasıl bir yönetim kurulacak? Suriye'de nasıl bir yönetim kurulacak?

İsrail, taslaktaki "31 Mayıs'ta açıklanan ve İsrail için kabul edilebilir olan yeni ateşkes önerisinin memnuniyetle karşılanması ve Hamas'a da bunu kabul etmesi çağrısında bulunulması" ifadesine karşı çıkıyor.

Associated Press'e konuşan İsrailli bir yetkili, söz konusu ifadenin, İsrail'in Hamas'ı askeri bir güç olarak yok etme amacını göz ardı ettiğini söyledi.

Terörist İsrail, Hamas'ın gelecekte de askeri saldırılarda bulunacağına inandığı için özellikle ateşkes öngören bir belgeyi imzalamaktan çekiniyor.