1962 yılında Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğan Yahya Sinvar 1980’lerde Gazze İslam Üniversitesi’nde Arapça okudu. Bu dönemde, El Mecit isminde bir İslamcı gençlik teşkilatını örgütledi. Teşkilat, esas olarak, İsrail’e muhbirlik yapan Filistinlileri deşifre etmeyi amaçlıyordu. 1987’de Hamas’ın kurulmasıyla El Mecit de Hamas’ın parçası oldu.

Dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı

1989 yılında, iki İsrailli askerin öldürülmesi ve Filistinli muhbirlere karşı suikastlar düzenlemekle suçlanan Sinvar, dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hapishane yıllarında, açlık grevlerine öncülük etti. Bu dönem Sinvar’ın ideolojisini ve İsrail’e olan düşmanlığını pekiştirdi. Eski İsrail istihbarat yetkilisi Michael Koubi’ye göre Sinvar, sorgulamaları sırasında Filistinli muhbirleri öldürmekle övünüyordu. Bu süreç, onun Hamas içindeki sert ve uzlaşmaz imajını güçlendirdi. 22 yıllık tutukluluğun ardından, 2011’de kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’e karşılık takas edilerek serbest kalan Filistinliler arasında yer aldı.

Hamas’ın en etkili figürlerinden birisi

Tıpkı İsmail Haniye gibi aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kentinden olan Sinvar, 2017 yılında Hamas’ın Gazze lideri seçildi ve örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile siyasi kanadı arasında köprü görevi gördü. Bu pozisyonu, onu Hamas’ın en etkili figürlerinden birisi haline getirdi.

“Kararı Yahya Sinvar verdi”

İsrail’in 'devlet düşmanı' ilan ettiği Sinvar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) arananlar listesinde ilk sıralarda yer alıyor. İsrail, başına 400 bin dolarlık ödül koymasına rağmen onu yakalayamadı ve şehit edemedi. 2015 yılında da Amerika Birleşik Devletleri'nin aranan uluslararası teröristler listesine girdi. Haniye’nin aksine Sinvar, sahada operasyonel deneyime sahip. Bu, örgütün askeri kanadı üzerinde daha fazla etki sahibi olmasını sağlıyor.

İsrail, Aksa Tufanı harekâtından Yahya Sinvar'ı sorumlu tutuyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Bu saldırıya Yahya Sinvar karar verdi" demişti.