Hollanda'da bu yıl 17 yaşına girmiş ya da girecek olan yaklaşık 200 bin gence geçtiğimiz hafta zorunlu askerlik mektubu gönderildi. Söz konusu mektupta gençlerin askerlik hizmeti için kayıtlı oldukları belirtildi. ‘Zorunlu askerliğin' içeriği 1997'den bu yana değişmemiş olsa da mektubun tonunun yıllar içinde değiştirildiği dikkatlerden kaçmadı.

Ülkede 1997 yılında 'zorunlu askerlik’ askıya alındı ve bazı istisnai durumlar haricinde o zamandan beri gençler askere çağrılmadı.

Mektup yıllarca Savunma Bakanlığı'nın idari bir yükümlülüğü olarak işlev gördü. Bu yıl gençlere gönderilen mektubun içeriği daha uzun. Mektupta Ukrayna'daki savaşa da atıfta bulunuluyor.

‘ORDU DEMOKRASİMİZİ KORUYOR’

Görevden ayrılan Savunma Bakanı Kajsa Ollongren mektuba ilişkin, "Hollanda'da barış içinde yaşıyoruz. Ancak dünya çapında, bazen -yakınlarda bile- çok fazla huzursuzluk ve güvensizlik var. Örneğin Ukrayna'daki savaşı artık herkes biliyor. Ordumuz bizi, kendi topraklarımızı ve müttefiklerimizin topraklarını koruyor. Refahımızı ve demokrasimizi koruyor" ifadelerini kullandı.

‘NATO’DA İŞLER TERS GİDERSE…’

Devlet Bakanı Christophe Van der Maat'a göre mektubun içeriği her yıl gözden geçiriliyor ve gerekirse değiştiriliyor: "Bu yıl da dünyada gerçekten bir şeylerin olup bittiğini anlatmayı seçtik. Gerçekten de birkaç yıl öncesinden farklı bir zamanda yaşıyoruz. Güvenlik durumu dramatik bir şekilde kötüleşti. Amacımız Hollanda'da barış ve güvenliğin hafife alınamayacağı konusunda gençleri bilinçlendirmektir. Her Hollandalı bu sorumluluğu kalbine yerleştirmeli. Gençlere gönderilen mektup çok anlamlı. Barış içinde yaşamaktan mutlu olduğumuz için askerlik görevi askıya alınmış olabilir, ancak ülkemizde ya da NATO içinde işler ters giderse kendimizi savunmak zorunda kalacağız."

Floransa Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek Floransa Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek

‘SAVUNMA BAKANLIĞININ ALT YAPISI YETERSİZ’

Hollanda Askeri Tarih Enstitüsü Müdürü Ben Schoenmaker, gençlerin aniden ellerine bir tüfek tutuşturulacağından korkmamaları gerektiğini söyledi. Schoenmaker bu sözlerini, "Bunun gerçekleşebileceğini hiç sanmıyorum, çünkü bu zorunlu eğitimin yeniden başlatılması anlamına gelir ve Savunma Bakanlığı'nın altyapısı buna hiç uygun değil. Zorunlu askerlik pilot uygulamada. Bu gerçekten de ellerindeki son seçenek." şeklinde açıklıyor.

Mektupta daha çok gençlerin 'savunmanın' önemi konusunda bilinçlendirilmesine atıfta bulunulduğunu belirten Ben Schoenmaker, "Mektupla Avrupa'daki durumun ciddiyeti konusunda farkındalık aşılamak amaçlanıyor. Ukrayna'daki savaş gerçekten endişe verici ve gençlerin bunu anlaması gerekiyor. Her ne kadar bu bilince sahip çok sayıda genç olsa da savunmanın yararlılığını ve gerekliliğini vurgulamaya devam etmek her zaman iyidir." açıklamasında bulundu.

SAVUNBA BAKANLIĞI 17 YAŞINDAKİ GENÇLERE SORACAK

Zorunlu askerlik mektubuna ek olarak Savunma Bakanlığı önümüzdeki yıl 17 yaşındaki gençlere bir anket göndererek bir kez daha barış ve güvenliğin kendileri için ne anlama geldiğini ve Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışmak gibi bu konuda ne gibi katkılarda bulunmak istediklerini düşünmelerini isteyecek.