Belçika, İsrail'i soykırımla suçlayan Güney Afrika'nın açtığı davada UAD'nin Gazze'ye saldırıların durması yönünde kararı alması halinde bunu tam olarak destekleyeceğini duyurdu.

Caroline Gennez

Belçika Kalkınma İşbirliği ve Büyükşehirler Bakanı Caroline Gennez X isimli platformdaki (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın UAD'de davacı olarak gündeme getirdiği İsrail'in Gazze'deki soykırımına atıfta bulunarak, Uluslararası Adalet Divanı soykırım davasıyla ilgili olarak İsrail aleyhine bir karar verirse, Belçika bu kararı tamamen destekleyecektir.” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz insan hakları ve insancıl hukuk için sorumluluğunu üstleniyor.” değerlendirmesini yapan Gennez, “Ben de her düzeyde, en kısa sürede Gazze'ye insani yardımların tamamıyla ulaştırılmasını sağlama hedefinin gerçekleştirilmesine bağlı kalacağım.” açıklamalarıyla misyonuna bağlı kalacağına dair taahhütte bulundu.

belcika israil 2

Geçen hafta Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Soter de, “Belçika, Gazze'de yaşanan dehşet verici düzeydeki insani acılara seyirci kalamaz. Soykırım tehdidine karşı harekete geçmeliyiz. Belçika'nın, Güney Afrika'nın liderliğini takip ederek Uluslararası Adalet Divanı’nda eyleme geçmesini istiyorum. Belçika hükümetine bu öneride bulunacağım.” ifadelerini kullanarak ülkesinin Gazze'deki soykırım tehdidine karşı harekete geçmesi gerektiğini ve buna seyirci kalamayacağını açıklamıştı.

Ayrıca 21 Ocak Pazar günü de Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen binlerce kişi, Gazze'de ateşkes sağlanması çağrısıyla yürüyüş düzenledi.  Brüksel Kuzey Tren istasyonu önünde bir araya gelen katılımcılar, “Filistin için adalet, hemen” sloganları eşliğinde “Gazze'deki çocukları kurtarın”, “Ateşkes, hemen şimdi!”, “Filistinlilerin hakkı insan hakkıdır” yazılı dövizler ile Filistin ve Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine soykırım davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti bayraklarını da taşıdı.

belçika yürüyüs

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım olarak nitelendirerek 29 Aralık 2023 tarihinde İsrail aleyhinde dava açmıştı. Güney Afrika, İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep ederek bu kapsamda UAD'den 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini istemişti.

Bu kararların arasında "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurması, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişimini sağlaması, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması ve soykırımın delillerini muhafaza etmesi" gibi kararlar bulunuyor.

Dünya genelinde İsrail'in saldırıları protesto edilmeye devam ediyor Dünya genelinde İsrail'in saldırıları protesto edilmeye devam ediyor

Söz konusu davanın açılması İran, Pakistan, Bangladeş, Bolivya, Ürdün, Malezya, Maldivler, Namibya ve Nikaragua gibi pek çok ülkenin desteğini alırken Avrupa'dan yalnızca Belçika destek açıklamasında bulundu.

uad-1

Karar süreci

Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken 11-12 Ocak'taki duruşmaların tamamlanmasının ardından Divan, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başladı.

Kararın açıklanması için hakimleri bağlayan bir tarih bulunmamakla birlikte UAD'nin önceki yargılamalarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren durumlarda bu sürenin birkaç hafta içinde sonuçlanabileceği öngörülüyor.