Avrupa Parlamentosu Rusya'nın, altın ve miras eserlerini Romanya'ya geri vermesini talep etti.
TARİHİ MİRASIN GERİ VERİLMESİ İSTENDİ
Haberrus'un aktardığına göre Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Rusya'nın Romanya'ya ait altın ve kültürel mirasını iade etmesi gerektiğini belirten bir karar aldı.
1916-1917 yıllarında Rusya'ya gönderilen ve korunması için emanet edilen Romanya'nın ulusal hazinesinin, Rusya tarafından iade edilmemesi Romanya toplumunda endişe yaratıyor.
ULUSLARARASI VAKA OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
Kararda, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan diplomatik girişimlere rağmen, Rusya'nın Romanya'ya ait altın ve miras nesnelerini iade etmediği vurgulandı.
Bu durum, altın rezervlerinin ve kültürel eserlerin kötüye kullanılmasına yönelik benzersiz bir uluslararası olay olarak değerlendiriliyor.
91,5 TON ALTIN VE DEĞERLİ ESERLER
Romanya, 1916-1917'de Merkez Bankası rezervi, kraliyet mücevher koleksiyonları ve nadir madeni paraları içeren 91,5 ton altını Rusya İmparatorluğu'na emanet etmişti.
Bu eserler arasında belgeler, tarihi el yazmaları, tablolar, nadir kitaplar ve çeşitli kurumların koleksiyonları bulunuyor.
RUS İMPARATORLUĞU'NUN İŞGALİ VE SONRASI
Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından Romanya'nın Bessarabia'yı işgali Sovyet hükümetinin Romanya'nın altınlarına ve kültürel objelerine el koymasına neden oldu. 1935'te SSCB, sadece bir kısmı Romanya'ya iade edilen arşivlerin bir kısmını geri verdi. 1956'da ise bazı resimler ve eski nesnelerin yanı sıra Petroasa hazinesi de Romanya'ya geri verildi.