Columbia Üniversitesi’ndeki direnişe polis baskını: 300 öğrenci gözaltına alındı Columbia Üniversitesi’ndeki direnişe polis baskını: 300 öğrenci gözaltına alındı

ABD'de, Anayasa Mahkemesi'nin Pazartesi günü aldığı bir karar, ülkenin siyasi gündeminde büyük yankı uyandırdı. Mahkeme, federal sınır görevlilerinin Meksika sınırında Teksas Valisi Gregg Abbott tarafından kurulan dikenli ve jiletli telleri kesmesine veya taşımasına izin verdi. Bu teller, ABD'nin güney sınırından gelen mültecileri durdurmak amacıyla kurulmuştu.

GREGG ABBOTT KARŞI ÇIKTI

Vali Abbott, Çarşamba günü bir açıklama yaparak, federal sınır görevlileri telleri kaldırsa bile Teksas'ın dikenli telleri koymaya devam edeceğini belirtti. Abbott'un bu açıklaması, Anayasa Mahkemesi'nin kararına karşı çıkış olarak yorumlandı.

25 EYALETTEN ORTAK BİLDİRİ

Bu gelişmelerin ardından ABD'deki 25 eyalet, ortak bir bildiri yayımlayarak Abbott'a destek verdi. Toplam 50 eyaletten yarısının, yani 25 eyaletin, federal hükümete karşı böyle bir bildiriye imza atması, ülkede siyasi çalkantılara yol açabilecek bir durum olarak değerlendiriliyor.

BİDEN'IN TEKSAS'A VERDİĞİ SÜRE VE MUHTEMEL SENARYOLAR

ABD Başkanı Joe Biden, şu ana kadar Teksas'a bu konuda bir süre tanımıştı. Ancak, Teksas'ın bu duruşu karşısında federal hükümetin nasıl bir yol izleyeceği ve Teksas'ın Ulusal Muhafızlarına müdahale edip etmeyeceği merak konusu.

ABD'DE İÇ SİYASİ DENGELER VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Yaşanan son gelişme, ABD'nin iç siyasi dengelerini etkileyebilir ve federal hükümet ile eyaletler arasındaki ilişkileri daha da gerilimli hale getirebilir. Gelecek günlerde bu konuda yaşanacak gelişmeler, ülkenin siyasi atmosferini ve iç politikalarını şekillendirecek önemli faktörler arasında yer alacak.