Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde konuya ilişkin bir bilgi notu paylaşıldı.
Söz konusu notta, Washington’un Moskova’ya kıtalararası ve denizaltından fırlatılan balistik füzelerin fırlatılmasıyla ilgili telemetri bilgilerini (bir füzenin uçuşu hakkında uzaktan toplanan veriler) vermeyi bırakacağı ifade edildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki tarafın konuşlandırılmış stratejik nükleer cephaneliklerini sınırlayan anlaşmadan resmen çekilmedi. Ancak 21 Şubat’ta, ABD-Rusya arasındaki silah kontrolünün son ayağını tehlikeye atarak, Rusya’nın katılımı askıya aldı.
2010’da imzalanan ve 2026’da sona erecek olan New START anlaşması, ülkelerin konuşlandırabileceği stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını sınırlıyor.
Anlaşmanın şartlarına göre, Moskova ve Washington en fazla bin 550 stratejik nükleer savaş başlığı ve 700 kara ve denizaltı tabanlı füze ve bombardıman uçağı konuşlandırabilir.
ABD Dışişleri Bakanlığı bilgi notunda ayrıca şu ifadelere yer verildi;
“ABD, 1 Haziran 2023’ten itibaren, füzeler ve fırlatıcılar gibi antlaşma kapsamındaki öğelerin durumu veya konumu hakkındaki güncellemeler de dahil olmak üzere, antlaşma kapsamında gerekli olan bildirimleri Rusya’ya sağlamayı durdurdu. Rusya, 28 Şubat 2023’te anlaşmayı askıya aldığı iddiasıyla bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyi bıraktı. Bildirimlerin çoğunun temel amacı, her iki tarafın da diğerinin anlaşmaya uyduğunu doğrulama yeteneğini geliştirmektir.”
ABD yönetiminden bir yetkili, Washington’ın anlaşmanın merkezi sınırlarına bağlı kalmaya devam edeceğini ve Rusya’nın da buna devam etmesini beklediğini söyledi.
İsmini vermek istemeyen yetkili, “Kademeli bir yaklaşım benimsedik” diyerek, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve ABD’nin Kiev’e silah tedariki göz önüne alındığında pek olası olmasa da, Moskova'yı silah kontrolü müzakerelerine geri getirmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.