Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, ülkede yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre ikinci parti konumuna geldi. Son kamuoyu araştırmalarına göre, 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 10,3’ünü alan aşırı sağcı AfD’nin şu anki oy oranı yüzde 18’e yükselmiş durumda.

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'den Cem Dalaman'ın aktardığına göre, AfD bu konumuyla yüzde 15 destek bulan, 'trafik ışığı' koalisyon hükümetinin üç ortağından Yeşiller’in önüne geçerken, yüzde 28 bandında bulunan ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birlik CDU/CSU’nun ardından, sosyal demokrat SPD ile de aynı oy oranda ikinci sırada yer aldı.

'HÜKÜMETTEKİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI AFD'NİN İŞİNE YARIYOR'

Kamu yayın kurumu ARD'nin düzenli olarak yaptığı "Deutschlandtrend" araştırmasında paylaşılan bu verilerle, AfD kurulduğu 2013'ten bu yana en yüksek destek oranına ulaşmış durumda. Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde AfD şimdiden en güçlü parti konumuna geldi. Söz konusu eyaletlerde AfD’nin yüzde 26, Birlik Partileri CDU/CSU’nun yüzde 23 ve SPD’nin yüzde 20 oy alacağı kaydedildi. AfD’nin Saksonya ve Thüringen'deki oy oranın yüzde 30’un üzerinde olduğu belirlendi.

Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı? Rusya'da Savunma Bakanı Şoygu neden görevden alındı?

Berlin’deki siyaset bilimciler, AfD'nin giderek yükselen oy oranını çeşitli faktörlerle açıklıyor ve partinin kendi konumunun sadece kısmen belirleyici olduğunu savunuyor. Sıklıkla vurgu yapılan, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan üçlü koalisyon hükümetinde yaşanan ve hemen her konuda krize dönüşen görüş ayrılıklarının AfD'nin işine yaradığı belirtiliyor.

HALKIN SADECE YÜZDE 20'Sİ MEVCUT POLİTİKALARDAN MEMNUN

Anketlere göre, halkın sadece yüzde 20’si hükümetin izlediği politikalardan memnun, yüzde 79’u ise 'üçlü koalisyondan memnun değiliz' diyor. AfD’yi seçeceklerini söyleyenlerin yüzde 69’u diğer partilerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ediyor.

Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana yaşanan artan enflasyon, resesyon riski, yükselen enerji fiyatları ve ekonomik belirsizlik gibi gelişmelerin de Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta net bir şekilde Rusya’ya destek veren AfD'nin işine yaradığı belirtiliyor.

MÜLTECİLER VE İKLİM AKTİVİSTLERİ

Ayrıca aşırı sağcı AfD’nin temel konularından biri olan mülteciler de Almanya kamuoyunda önemli bir gündem maddesi. Son bir yıl içinde Suriye ve Afganistan'ın yanı sıra, Federal İstatistik Ofisi'nin son verilerine göre, yalnızca 2022 yılında 962 bin kişi Ukrayna'daki savaştan kaçarak Almanya'ya geldi. Bu rakam, 2014-2016 yılları arasında Suriye, Afganistan ve Irak'tan gerçekleşen 834 bin net göçün toplamından fazlasını oluşturuyor.

Özellikle büyük kentlerde ev fiyatlarının arttığı ve konut krizinin büyüdüğü ülkede, AfD’nin oy oranının arttıran bir diğer gelişme ise Almanya’nın çeşitli kentlerinde işlek caddelerde, otoyollarda yerlere yatıp ellerini yapıştırarak trafiği durduran iklim aktivistleri olarak tanımlanıyor. Hükümetin aktivistlere karşı ciddi bir tedbir almaması sonrasında, duyulan tepkinin AfD’nin hanesine destek olarak yazıldığı yorumu yapılıyor.