Milyarderlerin serveti üç kat daha hızlı artıyor

Oxfam raporuna göre, 2023’te 2 bin 565 olan milyarder sayısı, 2024'te 204 artışla 2 bin 769'a çıktı. Bu kişilerin toplam serveti bir yıl içinde 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara ulaştı. Rapor, milyarderlerin servet artış hızının geçen yıla göre üç kat daha fazla olduğunu ve bu servetin yüzde 60’ının "miras, tekel gücü veya tanıdık bağlantılar" yoluyla edinildiğini belirtiyor.

Bu hızlı artışın, küresel ekonomideki eşitsizliği daha da derinleştirdiğine dikkat çekilen raporda, dünyanın en zengin 10 kişisinin günlük servet artışının 100 milyon doları bulduğu kaydedildi. Bu kişiler, servetlerinin yüzde 99’unu kaybetseler bile milyarder statüsünü koruyabilecek güce sahip.

Yoksulların durumu 1990'dan bu yana neredeyse hiç değişmedi

Raporda, Dünya Bankası verilerine dayanarak yoksulluk sınırının altında yaşayan milyarların durumunda önemli bir değişiklik olmadığı ifade edildi. Bugün dünya genelinde 3,6 milyar insan, günde 6,85 dolardan az bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Bu oran, dünya nüfusunun yüzde 44'ünü temsil ediyor.

Eşitsizliğin bu denli artması, sadece gelir dağılımını değil, ekonomik fırsatları, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi de derinden etkiliyor.

Para akışı ve modern sömürgecilik

Raporda, zengin ülkeler ile yoksul ülkeler arasındaki ekonomik uçurumun "modern sömürgecilik" şeklinde devam ettiği vurgulanıyor. ABD, İngiltere ve Fransa gibi Küresel Kuzey ülkelerindeki en zengin yüzde 1'lik kesim, 2023 yılında Küresel Güney'den saatte 30 milyon dolar çekti.

Küresel Kuzey, dünya nüfusunun sadece yüzde 21'ini oluşturmasına rağmen, küresel servetin yüzde 69’unu kontrol ediyor. Milyarderlerin yüzde 68’i bu bölgelerde yaşıyor. Bu dengesizliğin, zengin ülkelerin ekonomik politikaları ve finans sistemleriyle daha da pekiştirildiği belirtiliyor.

Raporda, hükümetlere aşırı zenginliğe karşı acil önlemler alınması çağrısı yapılarak, şu adımlar öneriliyor:

"Filistinli demek toprak satan demek" yalanını yayan Ortaylı özür dileyecek mi? "Filistinli demek toprak satan demek" yalanını yayan Ortaylı özür dileyecek mi?

- En zenginlerin daha yüksek oranlarda vergilendirilmesi.

- Ekonomik sistemlerin eşitsizliği azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi.

- Güney’den Kuzey’e servet akışının sona erdirilmesi ve borçların iptal edilmesi.