Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye'nin doğal gazda arz-talep köprüsünün tam merkezinde yer aldığını ve yeni yasal düzenlemelerle LNG ticaretinde önemli bir oyuncu olmaya hazırlandığını belirtti.

Arslan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Rusya-Ukrayna krizinin ardından Avrupa'nın LNG talebinin hızla arttığına dikkat çekti. Avrupa ülkelerinin yıllık 450 milyar metreküp doğal gaz ihtiyacının %40'ını LNG ile karşıladığını ve bu oranın önümüzdeki yıllarda daha da yükselmesinin beklendiğini ifade etti.

Türkiye’den İsrail’e ambargo Türkiye’den İsrail’e ambargo

Türkiye'nin de LNG ithalatında önemli bir artış yaşandığını belirten Arslan, son 10 yılda LNG'nin ithalattaki payının %15'ten %30'a yükseldiğini ve bu oranın %40'lara kadar çıkabileceğini öngördü.

Yasal Düzenlemelerle LNG Ticaretine Destek

Arslan, TBMM'de kabul edilen yeni yasa ile "sıvılaştırma" tanımının Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na eklendiğini ve bunun Türkiye'nin LNG ticaretinde önünü açtığını vurguladı.

"Kanun değişikliği ile Türkiye'nin ithal ettiği doğal gazı veya keşifler sonucu üretilen yerli gazı sıvılaştırarak ülkelere ihraç etmesi hedefleniyor." diyen Arslan, Sakarya Gaz Sahası'nın devreye girmesiyle Türkiye'nin doğal gaz üretiminin de arttığını hatırlattı.

Türkiye, Arz-Talep Köprüsünde Merkezi Bir Konumda

Arslan, Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle doğal gazda arz-talep köprüsünün tam merkezinde yer aldığını ve özellikle Rusya ve Azerbaycan'dan gelecek doğal gazı Avrupa'ya ulaştırmada önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

"Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin mevcut ithalat kontratları ve buna ek olarak doğal gaz keşif sahalarındaki üretim kapasitesinin artması ve Akdeniz ile Karadeniz'de olası yeni keşiflerden gelecek doğal gazı sıvılaştırması ile başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere komşuları ile ticaret imkanının geliştirilebileceğini düşünüyorum." şeklinde konuşan Arslan, Türkiye'nin LNG ticaretinde önemli bir oyuncu olma potansiyelinin altını çizdi.

Türkiye, gaz tedarikinde çeşitlilik için ABD'li şirketle görüştü

Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Financial Times'a verdiği bir röportajda Türkiye'nin gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla ABD'li enerji devi ExxonMobil ile görüşmeler yürüttüklerini açıkladı.

Bayraktar, Türkiye'nin yılda 2,5 milyon tona kadar LNG alımı için Exxon ile uzun vadeli bir anlaşma yapmaya çalıştığını ve bunun bugünkü maliyetinin şu anda yaklaşık 1,1 milyar dolar olacağını belirtti. Anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ifade eden Bayraktar, ticari şartlarının halen görüşülmekte olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Exxon ile müzakere ettiği anlaşma, Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatının düştüğü bir döneme denk geliyor. Avrupa ülkeleri de Ukrayna'daki savaşa tepki gerekçesiyle Rus boru hattı üzerinden gaz ithalatını kesmek için diğer üreticilerden LNG alımlarını arttırdı.