Nahda Hareketi, özellikle lideri Raşid el-Gannuşi'nin ülke içinde iç savaşı kışkırttığı iddialarıyla tutuklanmasının ardından, 25 Temmuz 2021'den beri varoluşsal bir mücadele veriyor.
Listede, son on yılda halka karşı suç işleyen herkesin hesap vermesi ve ulusal kurumların Nahda Hareketi'nin devam ettirdiği ihlallerden kurtarılarak doğru egemenlik kavramına ulaşmak için çalışılması gerektiği yer alıyor.
Liste, parlamento da dahil olmak üzere ulusal kurumları bu yaklaşıma katılmaya çağırıyor.
Nahda’nın bütün ofisleri ülke genelinde kapatılmıştı
Nisan ayında Nahda Hareketi lideri ve Meclis eski Başkanı Raşid el Gannuşi'nin tutuklanmasından bir gün sonra, Tunus makamları, Nahda’nın bütün ofislerini ülke genelinde kapatılmıştı.
İslamcı geleneği temsil eden Nahda Hareketi, Temmuz 2021'de, Cumhurbaşkanı Kay Said parlamentoyu feshetmeden önce Tunus parlamentosundaki en büyük partiydi.
Yüzlerce önde gelen Arap ve Müslüman figür, 100 günü aşkın süredir Gannuşi'nin serbest bırakılmasını talep ediyor
Eski Tunus Halk Meclisi Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin serbest bırakılması için 60 ülkeden 800 akademisyen, sivil toplum aktivisti, düşünür, parlamenter ve tanınmış kişi ortak mesaj yayımladı.
Gannuşi'nin tutuklu yargılandığı dava nedeniyle cezaevinde 100 günü geride bırakması dolayısıyla yayımlanan ortak mesajda, Nahda liderinin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
Gannuşi'ye Özgürlük Platformu tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Tutuklu yargılanmasının 100. gününü geride bırakan Sayın Raşid el-Gannuşi'nin serbest bırakılması için 60 ülkeden 800 akademisyen, sivil toplum aktivisti, düşünür, parlamenter ve tanınmış kişi bir ortak dayanışma mesajına imza attı."
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de aldığı "olağanüstü kararlara" tepki gösterilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Bölge halkları ve İslâm dünyası için ilham kaynağı olan Tunus, diktatörlüğe dönme tehlikelisiyle karşı karşıya. Demokratik bir hükümet sisteminin kurulması, hak ve özgürlüklerin korunabilmesi için 10 yıllık çalışma ve ilerlemenin ardından, bugün bu sistem 25 Temmuz 2021'den bu yana parça parça dağılmaya başladı. Cumhurbaşkanı Kays Said, tüm yetkileri tekeline alarak siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki krizlerin derinleşmesine neden oldu."