Dailymail'in haberine göre, yapılan bir araştırmada, Fomalhaut'un çevresindeki kuşakların, burada bir zamanlar gezegenler olabileceğinin kanıtı olduğu, muhtemelen bu kuşaklardaki tozun bir çarpışma sonucu yok olduğu düşünülen gezegenlerin kalıntıları olabileceği belirtildi.

Arizona Üniversitesi Öğretim Üyesi Andras Gaspar liderliğindeki grup, Güney Balığı (Piscis Austrinus) takım yıldızındaki en parlak yıldız olan Fomalhaut'a ait görselleri inceledi.

Yıldızın çevresinde 2 yeni iç kuşak daha tespit edildi

Fomalhaut'un yörüngesinde bulunan ve tozdan oluştuğu düşünülen kuşakların, yaklaşık 23 milyar kilometre genişliğe yayıldığı kaydedildi. Yıldız sistemiyle ilgili araştırmayı yürüten bilim adamları, yıldızın çevresindeki 2 iç kuşak haricinde daha önce bilinen dış kuşakta bulunan ve çarpışmadan kaynaklandığı düşünülen bir "büyük toz bulutu" da tespit etti.

Önceki araştırmalara göre, Fomalhaut'un çevresinde tek bir toz kuşağı olduğu düşünülüyordu ancak James Webb Teleskobu'nun detaylı çekimleriyle orta bölümünde yeni bir toz kuşağı ve bir iç kuşak olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, "Fomalhaut, karmaşık ve muhtemelen dinamik, aktif bir gezegen sisteminin merkezi gibi görünüyor." açıklamasında bulundu.

Araştırma, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.