Gazze'den son gelişmeler 

İsrail bombardımanı Refah'ta iki Filistinliyi katletti

Al Jazeera'nın bildirdiğine göre, İsrail'in Refah'ın doğusundaki Jeneina semtindeki El-İstikame Camii yakınlarına düzenlediği bombardımanda en az iki kişi hayatını kaybetti.

Adı açıklanmayan bir Al Jazeera muhabiri, İsrail'in Refah'taki El-Alam kavşağına açtığı ateş sonucu çok sayıda Filistinlinin de yaralandığını söyledi.

İsrail, Gazze'nin Şucaiyye bölgesindeki 'hava ve kara operasyonunu' sürdürüyor

İsrail ordusu, Gazze'nin Şucaiyye bölgesindeki hava ve kara saldırısına devam ettiğini söyledi.

İsrail ordusu, cumartesi günü yaptığı bir dizi paylaşımda, son 24 saat içinde askerlerinin bir silah deposu tespit ettiğini ve bölgedeki "terörist savaşçıları etkisiz hale getirdiğini" söyledi.

Ayrıca Refah'taki operasyonlarına devam ettiğini ve geçen gün "bölgedeki çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdiğini" ekledi.

Gazze Şeridi'nin merkezinde ise hava kuvvetleri "birkaç tanksavar füzesi mevziisini" vururken, ordu karadan “çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdi".

Gazze'de şehit sayısı 37.843'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in abluka altındaki bölgeye yönelik bombardımanı sonucu Gazze'deki ölü sayısının 37.843'e, yaralı sayısının ise 86.858'e yükseldiğini söyledi.

Bakanlık, cumartesi günü yaptığı açıklamada, son 24 saatte en az 40 Filistinlinin öldüğünü ve 224 kişinin yaralandığını ekledi.

İşte bugünün önemli gelişmelerinden bazıları:

İsrail ordusunun Refah yakınlarındaki El-Mavasi bölgesine düzenlediği saldırıda en az 11 Filistinli öldü, 40 kişi yaralandı.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın İdlib'deki yetimhanelerinde 760 çocuk barınıyor Türkiye Diyanet Vakfı'nın İdlib'deki yetimhanelerinde 760 çocuk barınıyor

UNRWA, Gazze'nin merkezindeki yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kampların yakınında yaklaşık 100.000 ton çürüyen çöpün biriktiği ve hastalıkların daha fazla yayılma riski yarattığı konusunda uyardı.

İsrailli yerleşimciler, Kudüs'te önemli bir İslami vakfa ait bir eve baskın düzenleyerek işgal etti.

Bugün Şucaiyye ve Refah’ta Filistinli savaşçılar ile İsrail güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Ürdün'ün Amman kentinde düzenlenen Gazze için kan bağışı kampanyasına 4.000 Ürdün vatandaşı başvurdu.

ABD'nin savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e binlerce 2.000 kiloluk bomba gönderdiğini belirten bir rapor ortaya çıktı.

İsrail-Hizbullah savaşı, anlaşma sağlanmazsa haftalar içinde haber verilmeksizin patlak verebilir

Politico'nun bir raporuna göre, ABD istihbaratı, Gazze'de bir ateşkes anlaşması sağlanmaması halinde "önümüzdeki birkaç hafta içinde" İsrail ile Hizbullah arasında büyük çaplı bir savaşın çıkmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

Raporda, ABD'nin değerlendirmesinin, savaşın günler içinde patlak verebileceğine inanan bazı Avrupa ülkelerinin istihbarat tabanlı tahminlerinden daha ihtiyatlı olduğu belirtildi.

Politico'nun makalesi, ABD'nin geçen hafta Lübnanlı aracılar aracılığıyla Hizbullah'a önümüzdeki haftalarda gruba yönelik bir İsrail saldırısını destekleyeceği sinyali verdiğini bildiren Middle East Eye'nin haberini takip ediyor.

ABD'li yetkili Amos Hochstein, Lübnanlı yetkililere, İsrail'in Gazze'de yaklaşık beş hafta daha sürecek yoğun bir çatışma beklediğini ve ardından bölge genelindeki ana saldırısını durduracağını söyledi. Ancak, üst düzey Hamas yetkililerini hedef almaya ve rehineleri kurtarmak için saldırılar düzenlemeye devam edecek.

İsrail, Hizbullah'a yönelik sınırlı bir saldırı planı hazırladığını söylüyor. Hizbullah da savaşa hazır olduğunu ve Akdeniz'dekiler de dahil olmak üzere bir dizi İsrail hedefini elinde bulundurduğunu söyledi.

ABD, savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e binlerce 2.000 kiloluk bomba gönderdi

Gazze'ye yönelik savaşın başlangıcından bu yana Biden yönetimi, güncellenmiş bir silah sevkiyatı listesini açıklayan iki ABD'li yetkiliye göre, İsrail'e çok sayıda mühimmat gönderdi.

Sevkiyatlar arasında 10.000'den fazla son derece yıkıcı 2.000 kiloluk bomba ve binlerce Hellfire füzesi bulunuyor.

Biden, İsrail'in Refah’a yönelik devam eden askeri saldırısı sırasında silahların Gazze'de daha fazla Filistinlinin ölümüne neden olabileceği endişesiyle 2.000 kiloluk bombaların bir sevkiyatını durdurdu.

Ancak perşembe günü çıkan haberlerde, ABD'nin askıya alınan sevkiyatı teslim etmeye hazırlandığı belirtildi.

Gazze'den en az 60.000 kişi göç etti

BM Sözcüsü Stephane Dujarric cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin perşembe günü Gazze Şehri'nden en az 60.000 kişiyi yerinden ettiğini söyledi.

Dujarric gazetecilere verdiği demeçte, "İnsani yardım ortaklarımız yeni yerinden edilmeler olduğunu bildiriyor... Dün, İsrail ordusu Gazze Şehri'nin doğusundaki bölgelerde bulunan 28 konut bloğunda yaşayanlara derhal tahliye emri verdi... Yedi kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan bu bölgeden en az 60.000 kişi yerinden edildi" dedi.

Kuzey Gazze'deki hastane yakıt yetersizliği nedeniyle önümüzdeki saatlerde faaliyetlerini durduracak

Hastane müdürü Hussam Abu Safiya cuma günü Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Kamal Adwan Hastanesi, jeneratörlere güç sağlamak için çok ihtiyaç duyulan yakıt sağlanmazsa önümüzdeki saatlerde faaliyetlerini durduracak" dedi.

Hastanenin kapanmasının, yenidoğan ünitesindeki bebekler de dahil olmak üzere hastaların ölümü anlamına geleceğini ekledi.

Son günlerde hastaneye yetersiz beslenme nedeniyle onlarca çocuk kaldırıldı.

Ürdünlüler Gazze'deki Filistinliler için kan bağışında bulundu

Cuma sabahı, Ürdün'ün Amman kentinde Gazze için düzenlenen kan bağışı kampanyasına vatandaşlar ve sendika üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

28 Haziran 2024'te Ürdün'ün Amman kentinde Gazze'deki Filistinliler için düzenlenen bir kan bağışı kampanyası sırasında insanlar kan bağışında bulunuyor. REUTERS/Jehad Shelbak

4.000'den fazla vatandaş kan bağışında bulunmak için başvurdu.

Sendikalar, abluka altındaki bölgeye yönelik 266 günlük acımasız bombardımanın ardından kuzey Gazze'deki tüm hastanelerden gelen çağrılar üzerine, toplumun tüm kesimlerini kan bağışı kampanyasına katılmaya çağırmıştı.

Şucaiyye ve Refah’ta şiddetli çatışmalar bildirildi

Medya haberlerine göre, İsraillilerin Şucaiyye ve Refah’tan bir kereden fazla helikopterlerle tahliye edildiği görüldü.

Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin El-Kassam Tugayları yaptığı açıklamada, "El-Kassam savaşçıları, Gazze Şehri'nin doğusundaki Şucaiyye semtine saldıran düşman güçleriyle şiddetli bir çatışmaya girdi ve aralarında helikopterlerle tahliye edilen ölü ve yaralılar var" dedi.

İsrailli yerleşimciler Kudüs'te İslami vakfa ait eve baskın düzenledi

İsrailli yerleşimciler, Kudüs'te önemli bir İslami vakfa ait bir eve baskın düzenleyerek işgal etti ve yasal işlem başlatılacağı yönünde tehditlerde bulundu.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, Muhammed Ali El-Halidi'nin vakfına ait evin, eski sakininin ölümü üzerine geçici olarak boşaltılmasının ardından İsrailli yerleşimciler tarafından polis koruması altında zorla girildiği görülüyor:

Vakfın mütevellileri yaptıkları açıklamada, mülkün satın alındığına dair asılsız iddialara rağmen mülkiyetinin reddedilemeyecek şekilde Halidi ailesine ait olduğunu söylediler.

"Vakıf malı olarak satılamaz ve Halidi ailesinin malıdır. Halidi ailesinin vakıf mütevellileri, bu saldırıyla yüzleşmeye ve işgalcileri derhal tahliye etmeye kararlıdır."

Avrupa Konseyi, Hamas ve İslami Cihat bağlantılı oluşumlara yaptırım uygulanacağını duyurdu

Avrupa Birliği Konseyi, Hamas ve Filistin İslami Cihat (PİC) üyeleriyle bağlantılı oluşumlara yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Kurum yaptığı açıklamada, Hamas ve PİC'nin finanse edilmesine katılan veya "şiddet eylemlerini mümkün kılan" altı kişi ve üç oluşumu listelediğini söyledi.

Yaptırım uygulananlar arasında, PİC yetkilisi ve konseyin "başlıca misyonu PİC savaşçılarının ve mahkumlarının ailelerine mali destek sağlamak olan İran tarafından finanse edilen bir kuruluş" olarak tanımladığı Muhjat El-Kudüs Vakfı'nın lideri Cemil Yusuf Ahmed Aliyan da yer alıyor.

Buna ek olarak, İran Devrim Muhafızları Ordusu- Kudüs Gücü'nün (DMO-KG) Filistin Şubesi Büro Şefi olarak görev yapan üst düzey bir üyesi olan Ali Morşid Şirazi'yi de listelediklerini söylediler.

Konsey, "Bugünkü listelemelerle birlikte, Hamas ve PİC'ye karşı alınan kısıtlayıcı tedbirler çerçevesinde toplam 12 kişi ve üç oluşuma yaptırım uygulanmaktadır" dedi.

"Yaptırım rejimi kapsamında listelenenlerin varlıkları dondurulur. Bunlara doğrudan veya dolaylı olarak fon veya ekonomik kaynak sağlanması yasaktır. Ayrıca, listelenen gerçek kişilere AB'ye seyahat yasağı uygulanmaktadır."

Filistin'de hastalıklar yayılıyor

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler İçin Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze'nin merkezindeki yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kampların yakınında yaklaşık 100.000 ton çürüyen çöpün biriktiği ve hastalıkların daha fazla yayılma riski yarattığı konusunda uyardı.

UNRWA yardım görevlisi Louise Wateridge, gazetecilerle görüntülü bağlantı yoluyla yaptığı görüşmede, "Nüfusun arasında ve gidecek hiçbir yer olmadan birikiyor. Durum gittikçe kötüleşiyor. Ve yükselen sıcaklıklarla birlikte, buradaki yaşam koşullarına gerçekten de sefalet katıyor." dedi.

Wateridge, çöp toplama gibi insani yardım misyonlarının, İsrail'in yakıt ithalatına izin vermeyi reddetmesi nedeniyle fiilen durdurulduğunu ekledi.

Filistin Yönetimi yetkilisi, Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinin yasallaştırılmasının amacının 'soykırım' olduğunu söyledi

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Vasıl Ebu Yusuf, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerini teşvik etme hamlesinin Filistinlilere karşı bir "soykırım savaşı" yürütmeyi amaçladığını söyledi.

Smotrich, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail güvenlik kabinesinin Batı Şeria'daki beş yerleşim yerini yasallaştırma ve Filistin Yönetimi'ne yaptırım uygulama teklifini onayladığını duyurdu. İsrail hükümeti, açıklamasını doğrulamadı.

Ebu Yusuf, yerleşim yerlerinin "tüm uluslararası kararları ihlal eden yasadışı koloniler" olduğunu söyledi.

Reuters'e verdiği demeçte, "İşgal hükümetinin kararları, Filistin halkımıza karşı soykırım savaşını sürdürmeyi amaçlıyor" dedi.

Gazze'de 10 çocuktan 9'u ciddi gıda kıtlığıyla mücadele ediyor

Hüsam Ebu Safiye, uluslararası kuruluşlara ve Birleşmiş Milletler'e (BM) en kısa sürede hastaneye yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme tedarik etme çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 6 Haziran'da yaptığı açıklamada, Gazze'de 10 çocuktan 9'unun ciddi gıda kıtlığıyla mücadele ettiğini, yetersiz beslenmenin hayati tehlike riskini artırdığını duyurmuştu.

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden dün yapılan açıklamada ise şu ana kadar 33 Filistinlinin açlıktan öldüğü dile getirilmişti.

BM: Gazze'de 625 bin çocuk 8 aydır okula gidemiyor

Gazze'de 625 binden fazla çocuğun 8 aydan uzun süredir okula gidemediği, bunların 300 bininin daha önce UNRWA öğrencisi olduğu aktarıldı. UNRWA personelinin yürüttüğü eğitici faaliyetlerin çocukların okula dönmeye hazırlanmaları açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.

İsrail saldırılarından kaçan Filistinli sivillerin sığındığı okullara İsrail ordusunun zaman zaman saldırdığı biliniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) Gazze'deki Kıdemli İletişim Görevlisi Louise Wateridge, "Bombardımanı (Gazze'nin) kuzey, orta ve güney kesimlerinden duymak mümkün. Gazze halkı, her yere yayılmış yıkım, zorunlu göç ve korku karşısında çaresiz durumda." ifadesini kullandı.

BM Yetkilisi, "Gazze Şeridi'ndeki durum her geçen gün öncekinden daha kötü bir hal alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA, Elcezire, Middle East Eye