Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Salı günü gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, Türkiye'nin Suriye'deki tarihi Hicaz Demiryolu'nun bazı bölümlerini restore ederek Türk demiryolu hatlarını Şam'a yeniden bağlayacağını söyledi.
Ankara'da Anadolu Yayıncılar Derneği ile bir araya gelen Uraloğlu, durumu hızla değerlendirip ilk aşamada Şam'a demiryolu bağlantısını yeniden tesis etmek için adımlar atacaklarını belirtti.
Uraloğlu sözlerin şöyle sürdürdü:
"Orada Türkiye'den çıkıp Hicaz'a kadar giden demir yollarının parçaları var. Oralarda belli bir bütünün parçaları olarak uzun zamandır çalıştırılmadığını biliyoruz. Hızlıca tespiti yapıp demir yolu bütünlüğünü yine Şam'a kadar ilk etapta sağlama ile ilgili bir vaziyet alacağız. 2009-2010'larda oraya yolcu trenlerini uğurlamışız, bir yolculuk yapmışız. Orada bir altyapı var. Bazı bölgelerde, mesela Irak'ta, demir yollarının raylarını sıfırdan demir olarak çalınıp satıldığını biliyoruz Suriye'de de bununla karşılaşabiliriz."
Hicaz Demiryolu’nun Yapımı ve Amaçları
- 1900-1908 yılları arasında Ulu Hakan Sultan II. Abdülhamid tarafından inşa edilen demiryolu, Şam ile Medine arasında yer alıyor.
- Askerî, siyasî ve dinî amaçlarla inşa edilen hat, hac yolculuklarını kolaylaştırarak İslâm dünyasında dayanışmayı artırmayı hedefliyordu.
- Demiryolu, aynı zamanda Osmanlı’nın bölgedeki askerî etkinliğini artırarak isyanlara ve dış saldırılara karşı savunma sağladı.
- Proje, büyük ölçüde halktan toplanan bağışlarla ve Ziraat Bankası kredileriyle finanse edildi.
- İnşaat sürecinde askerî birlikler, yerli işçiler ve mühendisler kullanıldı. Teknik işler genellikle Avrupalı mühendislerin gözetiminde yürütüldü.
- Demiryolu, hacıların seyahatlerini kolaylaştırıp maliyetleri düşürdü, ticaret ve şehirleşmeyi hızlandırdı.
- Dünya Müslümanları arasında dayanışmayı teşvik etti.
- I. Dünya Savaşı sırasında hattın askerî amaçlarla kullanımı kritik bir rol oynadı.
- Savaş sonrası demiryolu dört parçaya ayrıldı ve farklı ülkelerin kontrolüne geçti. Hattın büyük bir kısmı kullanılmaz hale geldi.