Yayın, baş askeri sözcü Tuğamiral Daniel Hagari'nin otopsilerin beklendiğini söylemesiyle, nasıl öldükleri sorusunu açık bıraktı. “Ailelere, sonra da onların onayına göre kamuoyuna bilgi vereceğiz” dedi.
Savaşı ateşleyen 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırı sırasında Hamas'ın silahlı adamları tarafından Gazze Şeridi'ne sürüklenen 240 kişi arasında üç asker ve iki sivil de vardı. Ordu bu ayın başlarında cesetlerin ülkelerine geri gönderileceğini duyurdu.
Hamas geçen hafta, esirlerden üçünün dar, beyaz fayanslı ve duvarda elektrik prizi bulunan penceresiz bir yatak odasında hayatta kaldığını gösteren bir video yayınladı.
İran destekli İslamcı grup, İsrail'e yönelik İbranice bir yazıda şunları söyledi: “Sizin askeri silahlarınız bu üç kişiyi öldürdü.”
Hamas daha önce İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bombardımanda bazı esirlerin öldüğünü açıklamıştı. Ayrıca esirleri idam etmekle tehdit etti.
Pazar günkü askeri yayın, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in, Gazze'deki sivillere verdiği zararın Batılı güçleri de geri kalan 129 esir konusunda endişelendiren yaklaşık 12 haftalık savaşta operasyonları derinleştireceğini söylemesinin ardından geldi.
Ordu tarafından yayınlanan videoda mühendisler, biri 10 metre aşağıda, diğeri ise “onlarca metre” daha derin olmak üzere iki katlı olduğu söylenen karanlık ve tozlu bir tünel ağında görülüyordu.
İsrail ordusu, tünellerden birinin Hamas'ın Kuzey Gazze tugayı şefi Ahmad Al Ghandour'un evine gittiğini söyledi. Hamas, 26 Kasım'da kendisinin ve diğer birçok komutanın operasyon sırasında öldürüldüğünü açıkladı. İsrail, onların hava saldırılarından birinin hedefi olduğunu söyledi.
Videoda tünelin beyaz fayanslarla kaplı bir bölümünün yanı sıra basit bir duş, tuvalet ve lavabo içeren benzer şekilde tasarlanmış bir banyo ve köşe masası ve bankın bulunduğu bir çalışma odası gösteriliyordu. Tünellerden birinde içme suyu pınarı ve bir yığın kurşun vardı.
Askeri videoda, Hamas videosunda gösterilen, tavanı farklı tasarlanmış ancak yine beyaz fayanslarla kaplı görünen esirlerin yatak odasına karşılık gelen görüntüler yer almıyordu.
REUTERS