Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, Çin ve Rusya gemilerinin Rusya'nın Sahalin Adası ile Japonya'nın Sapporo Adası arasındaki Soya Boğazı'ndan geçişi sırasında Japon Deniz Öz-Savunma Kuvvetlerinin takip için savaş gemilerini ve uçaklarını yolladığına ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, bir basın toplantısı düzenleyerek Çin ve Rusya'nın açık denizlerdeki devriye faaliyetinin uluslararası hukuka uygun olduğunu vurguladı.

Sözcü Vu, Japon tarafının bu faaliyetleri gözetlemek için savaş gemilerini ve uçaklarını göndermesinin son derece tehlikeli olduğunu belirterek hesap hataları ile kazalara yol açabileceği uyarısında bulundu. Çinli sözcü, “Ortak gemi devriyesi, Çin ile Rusya silahlı kuvvetleri arasındaki iş birliği kapsamında planlı yıllık faaliyettir ve üçüncü tarafları hedef almamaktadır. Bunun güncel uluslararası ve bölgesel durumla ilgisi yoktur." ifadelerini kullandı.

Filistin tasarısı BM'de onaylandı Filistin tasarısı BM'de onaylandı

Vu, Çin ve Rusya silahlı kuvvetlerinin iş birliğinin açık ve şeffaf olduğunu, uluslararası adaleti, bölgesel ve küresel güvenliği ve istikrarı korumayı amaçladığını savunarak "Bu, Soğuk Savaş mantığına bağlı, bloklar arası cepheleşmeye, hegemonyaya ve zorbalığa başvuran bazı ülkelerin yaklaşımından tamamen farklıdır." diye konuştu.

ABD tehdit olarak görüyor

Çin ve Rusya, ağustos başında Pasifik Okyanusu'nun kuzeybatısında ortak askeri devriye yürütmüştü. ABD gemileri de Alaska eyaleti yakınına yaklaşan gemileri tehdit olarak gördüğünü bildirmişti.

Wall Street Journal gazetesi, Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Çin ve Rusya'ya ait 11 gemiden oluşan filonun ABD'nin 4 destroyer ve 1 "P-8 Poseidon" tipi deniz devriye uçağı tarafından yakından izlendiğini iddia etmişti.