Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde Elektrik Üretim A.Ş'ye (EÜAŞ) ait hidroelektrik santraller (HES) limanlar, otoyollar, köprüler ile arsa ve arazilerin özelleştirileceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santral (HES), liman, otoyol ve köprülerin özelleştirme kapsamında bulunduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, şu an için özelleştirme kapsamında Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) bazı HES’lerinin, bazı limanların, otoyol ve köprülerin olduğunu açıkladı.

Özelleştirilecek HES, otoyol, liman ve köprülerin isimlerini vermeyen Şimşek, “Özelleştirme kapsamına yeni alınması planlanan herhangi bir varlık söz konusu değil” diye konuştu.

Osman Kavala'dan yeniden yargılanma talebi: Mahkeme heyeti değişti Osman Kavala'dan yeniden yargılanma talebi: Mahkeme heyeti değişti

Programdakiler dışında yeni bir kamu kurumunu özelleştirmeye almayacaklarını belirten Şimşek'e muhalefet milletvekilleri, "Zaten satmadığınız ne kaldı ki, elde avuçta ne varsa hepsini sattınız" karşılığını verdi.

Şimşek'in özelleştirileceğini söylediği köprü ve otoyollar geçmişte kamu kaynaklarıyla yapılan başta İstanbul-Ankara otoyolu ile İstanbul Boğaz Köprüsü olmak üzere özel sektörün işlettiklerine göre çok daha ucuz tarifelerin uygulandığı ulaşım ağlarını kapsıyor. Özelleştirmeleri halinde bu yol ve köprülerin fiyatının da olağanüstü artması bekleniyor.

Şimşek, yüksek enflasyon nedeniyle enflasyon muhasebesi sistemine geçileceği bildirirken bankalar ve finans kurumlarını ayrı tutacaklarını bu kurumlara enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını da söyledi.

Bugüne kadar Suudi Arabistan, Katar, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi birçok ülkeye ziyaretleri olduğunu, ancak buralarda sadece uyguladıkları ekonomi programını anlattığını söyledi. Hiç kimseden kapı kapı dolaşıp para istemediğini ifade eden Şimşek, bu görüşmelerin çoğuna konuşmacı olarak davet edildiğini belirtti.

Bir süredir muhalefet tarafından Katar ile Birleşik Arab Emirliklerine peşkeş çekileceği iddia edilen Aselsan, Roketsan, Havelsan, TPAO, BOTAŞ gibi şirketler de halka arz edilmelidir. Yalnız bu bildik mânâda bin türlü manipülasyona açık borsa üzerinden değil de, devlet bankalarından alınabilecek hisse senetleri üzerinden, sermayenin bunu fırsat bilip hisselere çöreklenmesine karşı tedbirler alınmak suretiyle ve her sene elde edilen kâr payının dağıtılması şartıyla yapılmalıdır.

Böylelikle yatırım enstrümanları çeşitlenecek ve millet yatırım için döviz, emlak, oto üçgenine sıkışıp kalmaktan kurtulacak, piyasadaki para deveranı da hızlanacaktır.