İngiltere'den sonra Almanya da göçmenleri Ruanda’ya göndermek istiyor İngiltere'den sonra Almanya da göçmenleri Ruanda’ya göndermek istiyor

Eski bir ABD üssünde yer alacak bu merkezde, bir korgeneral liderliğinde yaklaşık 700 personel görev yapacak. Bu girişim, NATO Liderler Zirvesi'nde onaylanan Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ve eğitim planının kritik bir parçasını oluşturuyor.

NATO'dan yapılan açıklamalarda, Almanya'daki komuta merkeziyle beraber Ukrayna'ya verilen desteğin artırılacağı ancak örgütün çatışmanın bir tarafı haline getirilmeyeceği vurgulanıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin partisinden milletvekili ve aynı zamanda orduda görevli olan Sviatoslav Yurash, bu gelişmenin Ukrayna için son derece memnuniyet verici olduğunu belirtti. Yurash, NATO eğitiminin cephede ne kadar değerli olduğunun altını çizdi.

Münih Güvenlik Konferansı'nın kıdemli araştırmacısı Leonard Schuette ise bu gelişmenin NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğe güven duyulmasını sağlayacağını, ancak Ukrayna'nın NATO üyeliğine ABD iç siyasetinin karar vereceğini ifade etti. NATO yetkilileri, Ukrayna'nın ancak Rusya ile savaş sona erdiğinde ittifaka katılabileceğini belirtiyor.

Natoasker"Denge" unsuru

ABD, NATO Liderler Zirvesi'nde Almanya'da uzun menzilli füzeler konuşlandıracağını duyurmuştu. Almanya Federal Meclisi savunma komitesinde yer alan Yeşiller milletvekili Sebastian Schaefer, Almanya'nın kendini yeniden silahlandırmaya odaklanması gerektiğini vurguladı. Ancak Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, iktidardaki koalisyonun ordu için talep edilen artışın beşte birinden daha azını onayladığını belirtti.

Almanya'da kurulacak komuta merkezi, Ukrayna'nın askeri kapasitesini artırmak ve Rusya'nın hamlelerini "dengelemek" adına stratejik bir hamle olarak öne çıkıyor. Ancak bu adım, NATO'nun doğrudan çatışmaya dahil olmasını engelleme çabalarını sürdürürken, Ukrayna'nın NATO üyeliği konusundaki belirsizlikleri de koruyor.