The National’a konuşan kaynaklar, Mısır’ın İsrail’e, Gazze’nin kuzeyinde tampon bölge oluşturulması ve yüz binlerce Filistinlinin sınıra yakın bölgelere taşınmaya zorlanması da dahil savaş sonrası Gazze planlarına şiddetle karşı çıktığını söyledi. Kaynaklar, Kahire’nin muhalefetinin pazar günü Kahire’de Mısırlı istihbarat yetkilileriyle yapılan görüşmeler sırasında İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad ve güvenlik teşkilatı Şin Bet temsilcilerine iletildiğini belirtti.
Geçen hafta Mısır’ın yeni istihbarat şefi olarak atanan Hasan Mahmud Reşad’ın da katıldığı toplantıya ilişkin bir kaynak “Uzun ve gergin geçti” dedi.
İsrail’in savaş sonrası Gazze planlarına ilişkin bazı istihbarat raporlarının ayrıntılarını paylaşan kaynakların verdikleri bilgiye göre, İsrail Gazze’nin kuzeydeki kıyı şeridinde beş “güvenlik bölgesi” oluşturmayı planlıyor. Bu bölgelerde altyapı o kadar tahrip edilecek ki toplulukların hayatta kalması mümkün olmayacak.
Kaynaklara göre, İsrail ordusu yalnızca yerinden edilmiş kadınların ve 60 yaş üstü erkeklerin Gazze’nin kuzeyindeki evlerine dönmelerine izin verecek. Hamas’a karşı olduğu bilinen yerel milisler ise insani yardımın dağıtımını üstlenecek. Ayrıca bölgede yeniden yapılanmaya izin verilmeyeceği ifade edildi.
Bir diğer kaynak, “Gazze’nin kuzeyinde doğrudan İsrail askeri yönetimi olacak ve Hamas’a düşman olarak bilinen aşiretlerden seçilen yerel milisler bu yönetimi destekleyecek” dedi ve şöyle devam etti: “Binyamin Netanyahu hükümeti, sistematik tahliyeler ve soykırım düzeyindeki cinayetlerle Gazze’deki yaşamın tüm yönlerini değiştirmeye kararlı.”
İsrail ve Mısır istihbarat yetkilileri arasında haftalardır bilinen ilk yüz yüze görüşme olan pazar günkü toplantı hakkında Mısır ya da İsrail’den resmi bir açıklama yapılmadı. Gazze’de ateşkes sağlanması ve Hamas’ın Ekim 2023’ten bu yana elinde tuttuğu İsrailli ve diğer rehinelerin serbest bırakılması için Mısır ve Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda yaklaşık bir yıldır devam eden sonuçsuz müzakereler sırasında birçok görüşme gerçekleşti.
İsrailli yetkililer Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlara yönelik tahliye emirlerinin Hamas savaşçılarını sivillerden ayırmayı amaçladığını ileri sürüyor ve sivilleri Cibaliya ya da diğer kuzey bölgelerinden çıkarmaya yönelik sistematik bir plan uyguladığı iddialarını reddediyor.
İsrailli yetkililer Gazze’nin kuzeyinde faaliyet gösteren güçlerin çok sayıda Hamas militanını öldürdüğünü ve Hamas’a ait alt yapıyı hedef aldığını ileri sürüyor.
Hamas ise İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki halkı bölgeyi terk etmeye zorlamak için “soykırım ve etnik temizlik” yaptığını belirtiyor.
İsrail’in Mısır’ın Gazze sınırı boyunca uzanan ve Refah Sınır Kapısının Filistin tarafını da içeren dar bir şerit olan Philadelphia koridorundaki askeri varlığı konusu da pazar günkü toplantıda gündeme geldi ve Mısırlılar İsrail askerlerinin bölgeyi terk etmesi yönündeki taleplerini yineledi.
Mısır, İsrail’in buradaki askeri varlığının iki ülke arasında 1979’da imzalanan barış anlaşmasını ve müteakip anlaşmaları ihlal ettiğini savunuyor. İsrail ise Mısır ve Gazze arasındaki tünellerin Hamas’a silah ve diğer teçhizat kaçırmak için kullanılmasını önlemek için orada kalması gerektiğini iddia ediyor ki Mısır bu suçlamayı defalarca reddetti.
İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturma niyetine ilişkin haberler, İsrail ordusunun geçen hafta pazartesi günü bölgedeki operasyonlarını derinleştirmesiyle birlikte geldi. Binlerce insanın sığındığı binaların yanı sıra Endonezya Hastanesi de yakıldı.
Ayrıca erkekleri topladılar ve kadınlara, Gazze Şeridi’nin sekiz tarihi mülteci kampından en büyüğü olan Cibaliya kampını terk etmelerini emrettiler. Bu eylemler, kaynakların İsrail’in bölgedeki niyetlerine ilişkin iddialarını doğruluyor.