Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yardım kararının, Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin şartlarını iyileştirmeye yönelik çözümler kapsamında alındığı belirtildi.
Açıklamada, Katar'daki eğitim vakıfları aracılığıyla 100 Filistinli gence eğitim bursu verileceği aktarıldı.
1948'den bu yana topraklarından edilen 5,9 milyondan fazla Filistinli mültecinin acılarına "adil, kalıcı ve kapsamlı" bir çözüm bulunması gerektiği çağrısında bulunulan açıklamada, Gazze'de yerinden edilen Filistinliler için 50 milyon dolar yardım yapılacağı vurgulandı.
"İsrail'in işgalci bir güç olduğu" hatırlatılan açıklamada, "işgalci güçlerin, işgale maruz kalan sivil halkın korunmasını, refahını ve insan haklarını sağlamakla yükümlü olduğu" ifade edildi.
Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Gazze'deki sivil nüfusa ve çocuklara karşı yürütülen mevcut savaşın, uluslararası hukukun ve insan hakları hukukunun ihlali anlamına geldiği" kaydedildi.
Katar Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan son bilgilere göre, Katar, Gazze'ye yaklaşık 1500 ton tıbbi yardım, gıda malzemesi ve sahra hastanesi sağladı.
Katar, Gazze Şeridi'nde 7 gün süren ve aralık ayı başında sona eren, İsrail ile Filistinli gruplar arasında esir değişiminin gerçekleştiği geçici "insani aranın" sağlanmasında, Mısır ve ABD'nin yanı sıra kilit rol oynamıştı.
- İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim'de kapsamlı saldırı düzenledi.
İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere, 18 bin 608 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 115'i karadan işgal sürecinde olmak üzere, 444 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.
Çatışmalara 24 Kasım'da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında, 286 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 100 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.
Gazze'de, silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.
AA