Son birkaç yıldır Shangri-La Diyalogu zirvesi sonrası istihbarat şefleri bir araya geliyor.

ABD'nin Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines de toplantıya katılanlar arasındaydı. Reuters’in aktardığına göre, Çinli istihbarat yetkilileri de gizli görüşmelere katıldı.

Hindistan'ın yurtdışı istihbarat toplama ajansı olan Araştırma ve Analiz Kanadı'nın başı Samant Goel de toplantıda gözüktü.

Hintli bir kaynak Reuters’a şöyle konuştu: "Bu bir beceri festivali değil, niyetlerin ve sınırların denendiği bir toplantı.”

Singapur Savunma Bakanlığı’ndan ismini vermeyen bir yetkili de Shangri-La Diyalogu'na katıldığını ifâde edip, "istihbarat şefleri Shangri-La Diyalogu sayesinde bir araya gelme fırsatını kullandı" dedi.

Singapur'daki ABD Büyükelçiliği, toplantı hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Çin ve Hindistan hükümetleri ise istihbarat şeflerinin görüşmesine dair herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı.

İstihbarat şeflerinin tam olarak ne konuştuğuna dair bilgi olmasa da, Singapurlu bir yetkili, “Rusya-Ukrayna savaşının ele alındığını” belirtti. Rus istihbaratından kimsenin toplantıda olmaması da dikkat çekti. Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Volodymr V. Havrylov, Shangri-La Diyalogu'na katıldığını ancak istihbarat toplantısına katılmadığını söyledi.

Ana güvenlik diyalogunda, 49 ülkeden 600'den fazla delegenin katılımıyla üç gün boyunca plen oturumları düzenlendi ve Shangri-La Hotel'deki geniş alanda kapalı kapılar ardında ikili ve çok taraflı toplantılar yapıldı.

Shangri-La Hotel'deki zirveye kimler katıldı?

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese açılış konuşmasını yaparken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ve İngiltere, Japonya, Kanada, Endonezya ve Güney Kore'den savunma bakanlığı yetkilileri de konuşma yaptı.

Shangri-La Diyalogu nedir?

Çin’in Yunnan ilinde bir ilçe ismi de olan Shangri-La terimi “yeryüzündeki cennet” anlamına gelmektedir. İngiliz yazar James Hilton da 1933 yılında kaleme aldığı Kayıp Ufuk (Lost Horizon) isimli eserde buradan bahseder. Shangri-La Diyaloğu Asya'nın "Münih Güvenlik Konferansı" diye de adlandırılıyor. 

ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı ABD’nin Gazze’ye kurduğu “işgal limanı” tamamlandı

Diyalog formunun organizatörü, 1958 yılında Londra merkezli bir think-tank kuruluşu olarak kurulan Uluslararası Strateji Çalışmaları Enstitüsü (IISS)’dür.

Diyaloga kimler katılıyor?

Brunei, Çin, Doğu Timor, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kamboçya, Laos, Malezya, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Singapur, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam hükümet düzeyinde katılıyor. Avustralya, Kanada, Şili, Fransa, Almanya, Yeni Zelanda, Rusya, İsveç, Birleşik Krallık ve ABD gibi bölge dışı ülkeler de zirveye katılım sağlıyor.