Harel, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden ederek bölgeyi "Orta Doğu’nun Rivierası"na dönüştürme planının, Mısır ve Ürdün ile yapılan barış anlaşmalarını tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Haaretz gazetesinde yayımlanan uzun analizinde Harel, Trump'ın, Gazze halkının başka bölgelere yerleştirilmesi durumunda İsrail-Mısır sınırında çatışmaların yaşanabileceğine dair uyarıları dikkate almadığını belirtti. Ayrıca, Ürdün'ün yüz binlerce Filistinli mülteciyi kabul etmek zorunda kalması halinde rejimin istikrarsızlığa sürüklenebileceğine dair kaygıları da göz ardı ettiğini vurguladı.
Trump’ın, Mısır ve Ürdün arasında imzalanan ve "İbrahim Anlaşmaları"nın temelini oluşturan tarihi barış anlaşmalarının bu durumdan nasıl etkileneceğine dair endişeleri görmezden geldiğini ifade eden Harel, Trump’ın Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme planının beklendiği gibi sonuçlanmayabileceğini dile getirdi.
Harel’e göre, Trump’ın Mısır ve Ürdün’ün ABD’den aldığı yardımlar sayesinde yaklaşık iki milyon Gazzeliyi kabul edeceğini iddia etmesi, bu ülkeleri zor bir kararın eşiğine getiriyor: Ya Amerikan yardımını kabul edip Filistinlileri yerleştirecekler ya da büyük bir istikrarsızlık riskiyle karşı karşıya kalacaklar. Bu şartlar altında, her iki ülkenin de alacağı kararın kolay olmayacağını vurguladı.
Ürdün’ün her yıl ABD’den 1,5 milyar dolardan fazla dış yardım aldığı, Mısır’ın ise Washington’dan yıllık 1,3 milyar dolar Dış Askeri Finansman desteği aldığı biliniyor. Harel, Trump’ın, eğer bu iki ülke Filistinlileri Gazze’den çıkarma planını kabul etmezse, bu yardımların kesilebileceği imasında bulunduğunu aktardı.