30'dan fazla insan hakları uzmanı, İsrail'in  ateşkes çabalarını durdurma ve bölgeye insani yardım girişini engelleme kararının ardından  Gazze'de "silahlı açlığa" yeniden başlamasını kınadı .

Bağımsız BM uzmanları Perşembe günü  yaptıkları açıklamada , bu adımın "uluslararası hukuku ve her türlü barış umudunu açıkça ihlal ettiğini" söyledi.

Suriye'de binlerce mahkûmun izi sürülüyor! Aileler yakınlarını arıyor Suriye'de binlerce mahkûmun izi sürülüyor! Aileler yakınlarını arıyor

"İsrail'in Gazze Şeridi'ne hayat kurtarıcı insani yardımlar da dahil olmak üzere tüm mal ve malzemelerin girişini bir kez daha askıya alma kararından endişe duyuyoruz" denildi.

"İşgalci güç olarak İsrail, her zaman yeterli gıda, tıbbi malzeme ve diğer yardım hizmetlerini sağlamakla yükümlüdür. Cinsel ve üreme sağlığı ile ilgili olanlar ve engelli kişiler için yardımcı cihazlar da dahil olmak üzere hayati önem taşıyan malzemeleri kasıtlı olarak keserek, İsrail bir kez daha yardımı silaha dönüştürüyor."

Açıklamada, söz konusu ablukaların uluslararası insani ve insan hakları hukukunu ihlal ettiği, Roma Statüsü'ne göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç olarak değerlendirildiği belirtildi.

"Sözde üç aşamalı ateşkes anlaşması, düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulmasına ve sürdürülebilir barış için en temel gereklilik olarak yasadışı bir şekilde gözaltına alınan tüm Filistinlilerin ve İsraillilerin serbest bırakılmasına yol açmalıydı. Bunun yerine, daha fazla şiddete ve Filistinli yaşamının daha da fazla yıkımına yol açtı. Bu hem yasadışı hem de tamamen insanlık dışıdır."

'İsrail işgali altındaki Filistinliler için yaşanmaz koşullar oluşturmak, İsrail'in işgal altındaki tüm Filistin topraklarındaki kararlılığı gibi görünüyor'

Ortak basın açıklaması

Ortak basın açıklamasında, "İsrail'in, işgal altındaki Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya kadar tüm işgal altındaki Filistin topraklarında kararlılıkla sürdürdüğü Filistinliler için yaşanmaz koşullar yaratmak" ifadelerine yer verildi.

"Gerçek şu ki ateşkes Filistinliler ve İsrailliler için bir umut ışığını geri getirmiş olsa da, Filistinlilere karşı ateşi 'asla sona erdirmedi'."

Çatışmalar 19 Ocak'ta resmen sona ermesine rağmen, İsrail ordusu  ateşkesin başladığı tarihten bu yana hava saldırıları düzenleyerek ve Filistinlilere ateş açarak ateşkesi  defalarca ihlal etti.

Uzmanlar, "Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiği iddialarına tepki olarak İsrail'in Gazze'ye yardımları kesme gerekçesinin bazı devletler ve bölgesel örgütler tarafından hızla onaylanması ve İsrail'in ateşkesi çok sayıda kez ihlal etmesinin büyük ölçüde bildirilmemesinden özellikle üzüntü duyuyoruz" dedi.

Middle East Eye