Ben Gvir, Yahudileri 'rahatsız ettiğini' söyleyerek camilerde ezan okunmasını yasakladı.
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Yahudi yerleşimcileri “rahatsız ettiği” gerekçesiyle camilerde ezan okunmasının yasaklanması için polise talimat verdi.
Yetkililere hoparlörlere el koyma ve hoparlörden ezan okuyan camilere para cezası kesme talimatı verdi.
Ben-Gvir bu hamlenin “mantıksız gürültü” ve kanunsuzlukla mücadele için gerekli olduğunu savundu.
Kanal 12'ye verdiği röportajda Ben Gvir, “camilerden ve İsrail sakinleri için bir tehlike haline gelen diğer kaynaklardan gelen mantıksız gürültüyü durdurma” politikasıyla hareket etmekten “gurur duyduğunu” söyledi.
İsrailli aşırı sağcı bakan Ben-Gvir ateşkes olmaması için baskı yapıyor
Ben Gvir'in ofisinden yapılan açıklamada, “Tartışmalarımızda, çoğu batı ülkesinin ve hatta bazı Arap ülkelerinin gürültüyü sınırladığı ve bu konuda birçok yasaya sahip olduğu ortaya çıktı. Bu durum sadece İsrail'de ihmal ediliyor” ifadeleri yer aldı.
Ben Gvir X'te yaptığı bir paylaşımda, ezanı İsrailliler için bir “tehlike” olarak nitelendirdi.
İsrail'in Filistinli vatandaşları ise ezan yasağını kendi topluluklarına ve dini haklarına yönelik provokatif bir saldırı olarak görüyor.
İsrail parlamentosundaki Birleşik Arap Listesi lideri Mansur Abbas kararı kınayarak Ben Gvir'i, ziyaret ettiği ve Yahudilere namaz çağrısı yaptığı Kudüs'teki Mescid-i Aksa'da şiddeti kışkırtmayı başaramayınca ayrılıkları körüklemek ve camileri hedef almakla suçladı.
Abbas X'te “Ben Gvir sürekli olarak bir arada yaşamayı sabote etmeye çalışıyor” diye yazdı.
İnsan hakları savunucuları ve Filistinli belediye başkanları yasağı İsrail'in aşırı sağcı hükümetinin bir başka ayrımcı hamlesi olarak kınadılar.
"İslam ve Hıristiyanlığa karşı bir savaş"
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) ezan yasağını kınadı.
CAIR Ulusal İcra Direktörü Nihal Awad, “Camilere, kiliselere, kültürel alanlara ve dini metinlere yönelik saldırılar, İsrail'in Filistin kültürünü silmek için on yıllardır sürdürdüğü kampanyanın bir parçasıdır” dedi.
“İslam ve Hıristiyanlığa karşı yürütülen savaş, aşırı sağcı İsrail hükümetinin Filistin halkını hedef alan soykırımının her zaman önemli bir bileşeni olmuştur.”
Awad, ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail hükümetine verdiği destekle “dini özgürlüklerin bastırılmasına olanak sağlamakla” eleştirdi.
Ben Gvir'in ezana karşı çıkma konusunda bir geçmişi var. Göreve gelmeden çok önce 2013 yılında Ben Gvir ve bir grup aşırı sağcı aktivist Tel Aviv'in Ramat Aviv mahallesinde hoparlörlerden ezan okuyarak mahalle sakinlerini rahatsız etmişti.
İsrailli Bakan Ben Gvir Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi İsrailli Bakan Ben Gvir Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi
Bu gösterinin amacının İsrail'deki diğer toplulukların ezandan nasıl “rahatsız” olduklarını vurgulamak olduğunu iddia ettiler.
Ezanı kısıtlama çabaları İsrail parlamentosu Knesset'te de gündeme gelmişti. 2017 yılında, hoparlörlerin dini amaçlarla kullanımını sınırlandırmayı amaçlayan ve “müezzin tasarısı” olarak adlandırılan tasarı ilk oylamadan geçti ancak nihai bir karar çıkmadı.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye