The Times’ta yer alan habere göre, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Donald Trump’ın piyasaları belirsizliğin gölgesine iten küresel bir ticaret savaşını tetikleyen sert gümrük vergileri ve ‘Önce Amerika’ politikasının ardından küreselleşme çağının sona erdiğini ilan edecek.

Habere göre Başbakan’ın bugün (7 Nisan) yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra başlayan küreselleşmenin milyonlarca seçmeni “hayal kırıklığına uğrattığını” itiraf etmesi ve Trump’ın iktisadi milliyetçiliğinin, serbest ticaret ve kitlesel göçten hiçbir fayda görmediklerine inanan destekçileri arasında neden popüler olduğunu kabul etmesi de muhtemel.

Üst düzey bir İngiliz yetkiliye dayandırılan haberde, İngiltere’nin Trump’ın yüzde 10’luk “temel” gümrük vergisi ve diğer son korumacı önlemlerine katılmadığı, fakat Starmer hükümetinin Trump’ın yöntemlerinin büyük destek gördüğü yeni bir dönemin başladığını kabul ettiği belirtildi.

Haberde görüşlerine yer verilen yetkili, “Trump kabul etmediğimiz bir şey yaptı ama insanların bu konuda onun arkasında olmasının bir nedeni var. Dünya değişti, küreselleşme sona erdi ve artık yeni bir çağdayız. Yaklaşımımızın, daha aktif bir İşçi Partisi hükümetinin, daha reformist bir hükümetin, bu ülkenin her kesimindeki insanlar için cevaplar sağlayabileceğini göstermeliyiz,” dedi.

Bugünkü konuşma, Starmer’ın Trump’ın ithalata kapsamlı vergiler getirmesinden bu yana yapacağı ilk önemli müdahale olacak ve bu konuşma sırasında Starmer, küresel ekonomideki sismik etkilerin Birleşik Krallık’ın “arz yönlü reformlarla” büyümeyi artırmak için “daha fazla ve daha hızlı hareket etmesi” gerektiğini kanıtladığını kabul edecek.

Starmer, bugünkü konuşmasının işaretlerini dün (6 Nisan) Sunday Telegraph’ta yayınlanan yazısında da verdi. 

Başbakan, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri dalgasından beklenen “fırtınadan İngiliz iş dünyasını korumak” için sanayi politikasını kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Starmer, bazı gümrük vergilerinden kaçınmak için ABD ile bir ticaret anlaşması aramaya devam edeceğini söyledi, ama “ulusal çıkarları” korumak için devlet müdahalesi ihtimalini de tartıştı.

Starmer, “Bazı insanlar bundan rahatsızlık duyabilir, devletin piyasayı şekillendirmek için doğrudan müdahale etmesi gerektiği fikri genellikle alay konusu olmuştur. Fakat dünya bu kadar hızlı dönerken eski duygulara bağlı kalamayız,” diye yazdı.

İngiliz lider bu hafta yeni küresel şoklara daha az maruz kalmak için yerel rekabet gücünü artıracak planları hızlandıracaklarını ilan etti.

Yazıda başbakan, hükümetin ABD ile “sakin kalıp en iyi anlaşma için mücadele edeceği” yönündeki görüşünü yineledi ama “tüm seçeneklerin masada olduğunu” söyledi ve “Sadece İngiliz iş dünyası ve çalışan insanların güvenliği için doğru olduğu takdirde bir anlaşma yapacağım,” diye ekledi.

İngiliz hükümeti de bu hafta içinde elektrikli otomobil üreticilerine yönelik düzenlemelerin hafifletilmesi ve hükümetin sanayi stratejisinin bazı bölümlerinin öne çekilmesi gibi büyüme yanlısı duyurular yapmayı planlıyor.

Bunun yanı sıra Londra, geçen çarşamba günü Yeni Delhi ile bir ticaret anlaşmasını hızlandırmak için “ekonomik ve mali diyalog” düzenlerken, Avustralya ile de yeni bir anlaşma için çaba sarf ediyor.

Starmer’ın açıklamasını önden haber verir şekilde, Hazine Müsteşarı Darren Jones da küreselleşme döneminin sona ilan etti.

Çin'den Trump'a misilleme: ABD mallarına %84 ek tarife Çin'den Trump'a misilleme: ABD mallarına %84 ek tarife

BBC’nin “Sunday with Laura Kuenssberg” programına konuşan Jones’a, ucuz giyim, elektrikli eşya ve diğer ürünlerin ithalatında patlamaya yol açan küreselleşmenin sona erip ermediği soruldu.

Jones cevaben, “Evet sona erdi, Başbakan bunu bu sabah kendisi söyledi. Son birkaç on yıldır bildiğimiz şekliyle küreselleşme sona erdi,” dedi.

Bu değişimin Birleşik Krallık’ın dünyanın dört bir yanındaki müttefikleriyle ilişkilerini “geliştirmesi” ve aynı zamanda kendi ekonomisine yatırım yapması gerektiği anlamına geldiğini belirten Jones, bakanların çözüm için “çırpındığını” reddetti.

Müsteşar, hükümetin “bu zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığını” ve bu nedenle “NHS [Ulusal Sağlık Sistemi] ve becerilerin yanı sıra sanayi politikasına yatırım yaptığını” ısrarla vurguladı.

Birleşik Krallık hükümeti, diğer ülkelerin yaptığı gibi ABD’nin gümrük tarifelerine karşı tarifelerle yanıt vermeme politikasını sürdürdü ve bakanlar, Birleşik Krallık-ABD ticaret anlaşmasına odaklanan “sakin” bir yaklaşımı tercih ettiklerini söyledi. 

“Bir anlaşma yapmayı umuyoruz,” diyen Jones, tarifeler konusunda diplomasinin bir sonucu olarak diğer benzer ülkelerden “daha iyi bir sonuca sahip” olduklarını savundu.

Harici