Sosyal medya sayesinde geleneksel medyanın izleyiciyi aldatması zorlaştı; özellikle de kanallar içeriklerini dijital ortamda paylaştığında, kullanıcılar bu içerikleri indirip saklayabiliyor. Bu durum, Sky News'in Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yaşanan olaylarla ilgili bir haberi silmesiyle gündeme geldi. Sky News muhabiri Alice Porter’ın yayımladığı ve İsrailli taraftarların Arap karşıtı ve Gazze'ye yönelik savaşı destekleyen ırkçı tezahüratlar yaptığını gösteren video, kanal tarafından daha sonra “antisemitizm” vurgusu yapılarak yeniden düzenlendi.

Kanal, videonun silinme gerekçesini “denge ve tarafsızlık standartlarını karşılamaması” olarak açıkladı. Ancak bu durum, dünya genelindeki sosyal medya kullanıcıları arasında geniş yankı buldu. Pek çok kullanıcı, bu davranışı İsrail’in anlatısına tamamen taraflı yaklaşmak olarak yorumladı ve kanalın olayları objektif bir şekilde yansıtmadığını öne sürdü.

Bazı kullanıcılar, Sky News’in izleyiciyi yanıltmak amacıyla olayları gerçekçi ve şeffaf bir şekilde aktarmadığını ve İsrail lehine yönlendirdiğini belirtti. Sky News’in açıklamasına tepki gösteren bir yorumcu, “Başka bir deyişle, haberi İsrailli provokatörler lehine değiştirdiler ve İsrail propagandasını eklediler,” ifadesini kullandı.

Seydnaya'dan kurtarılan eski mahkum gördüğü ve yaşadığı işkenceleri anlattı Seydnaya'dan kurtarılan eski mahkum gördüğü ve yaşadığı işkenceleri anlattı

Bazı yorumcular, bu silme işleminin medya kuruluşlarının İsrail lobilerinden nasıl talimat aldığını gözler önüne serdiğini iddia etti ve izleyicilerin olaylara dair doğru bir bağlamdan yoksun bırakıldığını söyledi.
Güncellenen videoda, “Maccabi Tel Aviv taraftarları” ifadesi “3 adam” olarak değiştirilerek, saldırganların İsrailli kimliği izleyicilerden gizlenmeye çalışıldı. Ayrıca eski videonun sonunda olayların doğru sıralaması verilmişken, yeni videoda anlatı, “Hollandalı, İsrailli ve İngiliz liderler antisemit saldırıları kınadı,” ifadesiyle sonlandırıldı.

Sosyal medya kullanıcıları, işgalci İsrail’in anlatısının gerçekleri çarpıtarak Arap ve Müslümanları, özellikle de Filistinlileri kötü göstermeye yönelik bir anlatı olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: Karar