Birleşmiş Milletler Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, çocukların çatışma bölgelerinde karşılaştığı insanlık dışı uygulamalara dikkat çekerek, dünyanın bu soykırımlara karşı sessiz kaldığını vurguladı. Gazze'de İsrail saldırılarında 1091 bebeğin hayatını kaybettiği ve kış koşullarında donarak ölen bebeklerin sayısının arttığı belirtildi.

2024 yılı, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 35. yıl dönümü olmasına rağmen, çatışmalar nedeniyle çocukların en ağır bedeli ödediği bir yıl oldu. Gamba, çocukların silah altına alınması, öldürülmesi ve sakatlanması gibi soykırım niteliğindeki ihlallerin artış gösterdiğini; özellikle Gazze, Sudan, Myanmar ve Ukrayna gibi bölgelerde yoğun saldırıların yıkıcı etkiler meydana getirdiğini ifade etti.

Gamba, çocukların eğitim ve güvenli alanlara erişiminin sağlanması gerektiğini belirterek, çocukların hikayelerinin korku yerine umutla yeniden yazılması çağrısında bulundu.

Türkiye'deki Suriyelilerin Kilis'ten ülkelerine dönüşü sürüyor Türkiye'deki Suriyelilerin Kilis'ten ülkelerine dönüşü sürüyor

Bebekler donarak ölüyor 

Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları ve soğuk hava koşulları nedeniyle Filistin'de katliamın boyutu her geçen gün büyüyor. Son bir haftada, soğuk hava nedeniyle 6'sı bebek olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetti. Gazze’de çadırlarda yaşam mücadelesi veren Filistinliler, temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılmış durumda. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 45 bin 541'e, yaralıların ise 108 bin 338'e ulaştığını açıkladı.

Gazze'deki hükümet yetkilileri, uluslararası topluma ve insani yardım kuruluşlarına, Gazze’deki sivillere acil yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

Çadırlarda yaşam mücadelesi 

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu binlerce Filistinli evsiz kaldı. Soğuk kış şartlarında, derme çatma çadırlarda yaşamak zorunda kalan insanlar, açlık, susuzluk ve hastalıklarla mücadele ediyor. Özellikle bebekler, dondurucu soğuklara dayanamayarak hayatlarını kaybediyor.

BM verilerine göre, Gazze'de her 10 kişiden 9'u yerinden edildi. Yerel makamlar, çadırların büyük bir kısmının kullanılamaz durumda olduğunu ve insanların temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlandığını belirtti.

İsrail, 2024'te öldürdüğü Filistinlilerden 198'inin cenazesini alıkoydu

Filistin'de "Şehitlerin Naaşlarını Geri Alma Ulusal Girişimi"nden yapılan yazılı açıklamada, "İsrail yönetimi 2024 yılı içerisinde belgelenmiş 198 şehidin cenazelerini alıkoyuyor." denildi.

Açıklamada, bu sayının, Girişimin belgelediği, "Sayı Mezarlığı" olarak bilinen gizli bir mezarlıkta ve morglarda tutulan 641 kişinin cenazesinin yaklaşık üçte birini oluşturduğu belirtildi.

İsrail yönetimi, öldürdükten sonra alıkoyduğu Filistinlilerin naaşını "Sayı Mezarlığı" adı verilen ve üzerinde isimler yerine yalnızca rakamların bulunduğu gizli mezarlara defnediyor.