Retuers’in haberine göre Paris’in kuzeyindeki Beauvais yakınlarındaki A16 otoyolunun kapatılmasını örgütleyenlerden Luc Smessaert, “Onlar bu işin arkasında, hayatlarını kazanmak için, yeniden haysiyet elde etmeye ihtiyaç duyan kadın ve erkeklerin olduğunu tamamen unuttular,” dedi.
Hükümet, gıda sektörüne süpermarket fiyatlarını düşürmesi için baskı yaparak enflasyonla mücadelesi ettiğini söylüyor. Fakat köylü üreticiler, tedarikçiler ve perakendeciler yıllık fiyat görüşmelerini tamamlarken Avrupa’ya yayılan tarımsal protestolar yoluyla birçok çiftçi bu politikaya karşı çıkıyor.
‘Yeşil düzenlemeler’ de çiftçileri zorluyor
Jeunes Agriculteurs (Genç Çiftçiler) sendikası başkanı Arnaud Gaillot, “Başbakan çok somut açıklamalar yapmadığı sürece barikatları kaldırmayacağız … Konuşma zamanı sona erdi, harekete geçilmesi gerekiyor,” dedi.
Sendika yetkililerinin pazartesi akşamı Attal ile görüşmesinden saatler sonra, yeni traktör konvoyları gece ülke genelinde yolları kapatmak için yola çıktı ve çiftçilerin haksız fiyatlar ve vergilerin yanı sıra ‘aşırı yeşil düzenlemeleri’ protesto etti.
Çiftçiler, şikayetleri arasında traktör yakıtından alınan vergileri, ucuz ithalat, su depolama sorunları, perakendecilerden gelen fiyat baskıları ve bürokrasiyi gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron X’ten yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimize: Hükümetten, karşılaştığınız zorluklara somut çözümler sunmak için tam olarak harekete geçmesini istedim,” dedi.
AB’nin en büyük tarım üreticisi olan Fransa’da tarım ve tarımsal fiyat politikası her zaman hassas bir konu olageldi.
Hükümet, Marine le Pen ve partisi Ulusal Birlik’in (RN) güç kazanmasından endişe ederken, Tarım Bakanı Marc Fesneau, “Demagojiye ve basit cevaplara teslim olmamalıyız. Demagoji ve basitlik, özellikle de bunun gibi bir kriz olduğunda yapılacak en kötü şeylerdir,” dedi.
Enflasyonla mücadele ve perakendecilerin baskısı
Tarım lobisi, öfkenin esas olarak Maliye ve Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire’nin öncülük ettiği ‘enflasyonla mücadele’ çabaları ile perakendecileri ve gıda devlerini fiyatları düşürmeye çağırmasından kaynaklandığını söylüyor.
FNB sığır çiftçileri sendikası başkanı Patrick Benezit bir basın toplantısında, “Fiyatlar bir numaralı önceliktir,” dedi ve tedarikçiler üzerindeki baskının çiftçilere aktarıldığını ve bazılarını gerçek maliyetlerin altında satmaya zorladığını ve bunun da adil fiyatları garanti etmeyi amaçlayan yasaya aykırı olacağını söyledi.
Benezit ayrıca, Latin Amerika ile Mercosur anlaşması gibi serbest ticaret anlaşmalarını müzakere ederken, AB’nin daha katı çevre düzenlemesi için bastırmasının ortaya çıkardığı ‘çelişkiyi’ de eleştirdi.
Bu arada Avrupa Komisyonu salı günü yayınladığı bir raporda, AB çiftçilerini ve üreticilerini desteklemek için 2014 ile 2023 yılları arasında 2,5 milyar avro (2,7 milyar dolar) değerinde 63 önlem alındığını açıkladı.
Öte yandan otuzlu yaşlarındaki bir Fransız çiftçi ve 12 yaşındaki kızı, protestolar sırasında bir arabanın barikata çarpması sonucu öldü. Bakan Fesneau, bunun ‘herkes için bir trajedi’ olduğunu söylerken, kazanın meydana geldiği bölgenin savcısı olayın ‘kasıtlı bir biçimde’ yaşanmadığını açıkladı.
Fransız çiftçilerin hareketi Avrupa’daki diğerleri ile birleşebilir
Fransa’nın en büyük tarım sendikası FNSEA, önümüzdeki haftalarda ülke çapında protestolar düzenlemeyi düşündüğünü söyledi.
FNSEA başkanı Arnaud Rousseau, pazartesi günü France Inter radyosuna verdiği demeçte, hareketin hızlandığının bir işareti olarak, “Bugünden başlayarak, tüm hafta boyunca ve gerektiği sürece, belirli sayıda eylem düzenlenecek,” dedi.
Almanya, Polonya ve Romanya’daki çiftçi protestolarının yayılmasından korkan hükümet, bu hafta tartışılması planlanan bir tarım yasası taslağını geri çekti.
Sendika lideri Gaulliot ise, “Cevap yoksa büyük bir çiftçi hareketinin arifesinde olabileceğimizi düşünüyorum. İrtibatta olduğumuz Avrupalı komşularımız bizi arıyor,” diyerek hareketin Avrupa çapında olduğuna işaret etti.