İşkencenin acı tablosu: Bedir Dahlan

Filistinli ressam İlham el Astal, 20 Haziran'da İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan ve bir ay gözaltında kaldığı süre boyunca gördüğü şiddetli işkence sonucu ağır psikolojik rahatsızlıklar yaşayan Filistinli esir Bedr Dahlan'a tablolarında yer verdi. Astal, "Dahlan, İsrail hapishanelerinden, şok geçirmiş bir halde, gözleri şiş ve tüm dünyanın dikkatini çeken zayıf bir vücutla serbest bırakıldı.

Dahlan'ın vücudunda, özellikle yüzünde ve ellerinde, İsrail hapishanelerinde Filistinli mahkûmların maruz kaldığı işkencenin boyutunu yansıtan çok sayıda yaralanma görülüyordu. Bu beni derinden etkiledi. Filistinli esirlerin yaşadığı acı ve kederi sanatıma yansıtmak istedim." dedi.

Ilham El Astal

Gıda kolilerine resmedilen Gazze

Filistinli ressam Ahmed Muhanna, Siyonist İsrail saldırıları sebebiyle yerinden edilen Gazzelilerin içinde bulundukları zorlu savaş koşullarını gıda kolilerinin üzerine resmediyor. 7 Ekim'de işgalci İsrail saldırılarının başlamasının ardından resimlerinde işlediği konuların değiştiğini belirten Muhanna, su bidonları taşıyan çocuklar, yaralı çocuklar, ölen çocuğunun cesedini taşıyan baba gibi olaylardan ilham alarak savaş ortamında şahit olduğu ve medyadan gördüğü olayları tasvir ettiğini belirtti.

Ahmed El Muhanna

Soykırımın ortasında resim dersi veriliyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne uyguladığı soykırımın gölgesinde yaşamını devam ettiren 62 yaşındaki resim sanatçısı Muhammad Al-Ghaf, Nuseyrat mülteci kampında bulunan ve Filistinlilerin sığındığı UNRWA okuluna giderek çocuklara resim dersi veriyor.

2237090

Ayrım duvarı sanatı Gazze’den ayıramıyor

Sebatin, ırkçılık kurbanı insanlarla dayanışma içinde olduğunu ifade etmek için Ayrım Duvarı’nın Beytüllahim’de bulunan kısmına ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden siyahi George Floyd’un portresini çizmişti.

Ressam Takiyyüddin Sebatin George Floyd çiziminin ardından İsrail’in inşa ettiği Ayrım Duvarı’na şehit İyad Hallak resmini de çizdi. Buna ek olarak da yanına İngilizce olarak “Sadece Floyd değil, İyad Hallak da…” ifadesini yazdı.

Ayrım Duvarı Resim

Enkazın arasında açan sanat çiçeği

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli genç ressam Emel Ebu es-Subh, resimlerini saldırılarda yıkılan bir evin enkazına çiziyor.

Soykırımcı İsrail'in bombaladığı bir evin enkazındaki beton yığınını tuvale dönüştüren Subh, Gazze'de yaşanan dramı enkaza çizdiği resimlerle anlatıyor.

Paris'te Yahudiler boykot edildi: "Soykırımla oynamıyoruz" Paris'te Yahudiler boykot edildi: "Soykırımla oynamıyoruz"

Subh, Gazze kentindeki evini terk etmek zorunda kaldığını ve Refah'a göçe zorlandığını ifade etti. Genç ressam, savaştan önce olduğu gibi sonrasında da sanatına devam ettiğini dile getirdi.

Subh, "Bu beton yığınına çizdiğim resim, birçok mesaj taşıyor. En önemlisi Filistinlilerin, etrafındaki yıkıma rağmen topraklarında kaldığı mesajını iletiyor." dedi.

gazze resim