İnsanın ideal bir eğitimle buluşup; iyiyi, güzeli ve doğruyu aksiyona dönüştürebilmesi gerekir. İcra edilen bu hissiyat, ruhu ve kalbi mest eder... İşte bu sebepten insanı çocukluktan itibaren sanat ve zanaat dalları ile buluşturmak gerekir.
Bu sanatların başında ise insanın gözüne, kulağına ve damağına hitap eden sinema gelir. İnsanın tesir altında kalmasında sinema önemli bir vasıtadır. Kaba, didaktik kasaba vaizi havasında yapılan hiçbir iş verime dönüşmez, adeta muhatabını kaçmaya mecbur bırakır. Ak Parti belediyeciliğindeki ideolojik şuursuzluk kültür-sanatın İslam düşmanlarına kalmasına sebep oldu. Şuursuzluk karşı tarafı besliyor. Bu vahim duruma bir an evvel son verilmesinin yolu da Büyük Doğu fikriyatının rehber edilmesinden geçiyor.
Öğretmen, öğrenci, okul, çevre ve müfredat mevzularını sorgulayan, insanın davranışlarına ayna tutarak onun eğitimine katkı sağlayan, sinema sanatında müstesna birkaç filmi sizlerle paylaşmak istiyorum…
Sevgili Öğretmenim - To Sir With Love
Yönetmeni: James Clavell - 1967
Sidney Poitier'nin etkileyici bir rol sergilediği bu filmde duygular ön plana çıkıyor. Mark Thackeray adındaki eski mühendisin Londra’nın East End bölgesinde yer alan bir okula tayin edilmesiyle birlikte başından geçen hâdiseler hikâye ediliyor filmde. Thackeray, öğrencileriyle dostça bir ilişki tesis eder. Ve zamanla esas mesleği mühendislikten uzaklaşır. Gayretinin neticesinde okulun tarihinde bir efsane olarak anılmaya başlar...
Ölü Ozanlar Derneği - Dead Poets Society
Yönetmen: Peter Weir - 1989
John Keating, Vermont'taki Welton Akademisi'nin eski mezunlarındandır. Keating, aynı okula sonraki yıllarda edebiyat öğretmeni olarak atanır. Geleneklerine bağlılığıyla bilinen bu okulu kısa bir zamanda dönüştürme gayretine girer. Öğrencilerine edebiyat dallarını sevdirmeye çalışır. Ama statükocu yönetim, öğretmen ve velilerin tepkisini çeker. Neticede disiplinsizlik gerekçesiyle okul yönetimi Keating’i görevden alır. Bu okul idaresi arasından zafer gibi görünse de hakikatte kazanan Keating olacaktır. Çünkü gelecek yıllarda ülke yönetiminde etkili olacak pek çok gencin hayata bakışına etki etmiştir.
Sınıf - Entre Les Murs - The Class
Yönetmen: Laurent Cantet - 2009
Filmde edebiyat öğretmeni François Bégaudeau’nun hayat hikayesi ele alınıyor. Film, romandan uyarlanmıştır.
Bir lisede Fransızca öğretmeni olan François farklı kültürlere sahip öğrencilerden oluşan bir sınıfta eğitmenlik yapar. Okul belalı, olaylı bir bölgede yer almaktadır. François ve diğer öğretmenler her şeye rağmen engellere direnmektedir. Aslında sınıf farklı kültürlerin, davranışlarının sürekli bir çatışma halinde olduğu bir mekândır. Düşük ücretlerle çalışan öğretmenlerin çoğu öğrencilerin bu davranışları sebebiyle pes eder. François ise saygı ve çalışkanlık temellerine dayalı bu binayı tamamlamaya kararlıdır.
Tarih Öğrencileri
Yönetmen: Nicholas Hytner, 2006
1980’li yılların İngiltere’sinde bir grup liseli arkadaş, ülkenin en iyi, en ünlü üniversitesi olan Oxford ve Cambridge’e girme hayalleriyle yaşamaktadır. Bu beş arkadaşın hayalleri okula yeni bir öğretmenin gelmesiyle allak bullak olur, farklı bir yöne evrilir.
***
İlerleyen yazılarımızda bu tür filmleri anlatmaya devam edeceğiz. İslam’a muhatap anlayış davası insan ve insana dair her sahayı doldurduğu gibi kültür-sanat ve bedîiyyât sahasını da dolduracak sayısız hazineye sahiptir. Geleceğimizi İbda ile inşa etmekteki gayretlerimizde estetik-bedîi duygu en önemli rehberimiz olacaktır. Bu seçmelerin de anlayışımıza bir nebze olsun katkı sağlaması temennisiyle…
Nazım Erol, Aylık Baran Dergisi 17. Sayı Temmuz 2023