İsrailli Kanal 12 tarafından yayınlanan analize göre, savaşla ilgili çevrimiçi paylaşımların yüzde 83'ü "İsrail" aleyhine, sadece yüzde 9'u ise lehine.
MIG AI verilerine göre, El Aksa Seli Operasyonu'nun başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı hakkında 1,9 milyon gönderi yazıldı. Bu paylaşımların bir buçuk milyondan fazlası, %83'lük mutlak çoğunluk ile İsrail karşıtıydı. Paylaşımların sadece %9'u İsrail'in lehindeyken, %8'i tarafsızdı.
Analiz ayrıca en çok konuşmanın (%64) X (eski adıyla Twitter) sosyal ağında gerçekleştiğini, Instagram'ın ise %17 ile ikinci sırada yer aldığını gösterdi.
Medyada yer alan haberlere gelince, analiz, bir milyondan fazla ziyaret alan web sitelerinde savaş hakkında yayınlanan yaklaşık 372.000 makaleden "büyük haber sitelerinde İsrail'e yönelik her olumlu habere karşılık, İsrail'i olumsuz gösteren üç haber olduğunu" ortaya koydu. Aylık olarak, %64'ü tarafsız, %28'i İsrail'e karşı ve %8'i İsrail'in lehindeydi.
Sosyal medya siteleri, özellikle de Meta'ya bağlı olanlar, dünyayı işgalin suçları hakkında bilgilendiren Filistin içeriklerine karşı organize bir kampanya başlatıyor.
Ekim ayı ortalarında Amerikan The Intercept web sitesi, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırganlık dönemlerinde TikTok ve Instagram tarafından izlenen baskıcı uygulamalardan bahsettiği bir rapor yayınladı.
Bu platformların Filistin olaylarına yer veren hesapları hedef almasının, İsrail'in iki milyonluk nüfusa yönelik kapsamlı kuşatması ve yabancı medyanın Gazze Şeridi'ne girişinin engellenmesi nedeniyle Gazze'deki insanlardan bilgi almanın zor olduğu bir döneme denk geldiğini de sözlerine ekledi.
NetBlox Gözlemevi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasından bu yana İsrail işgalinin beşinci kez iletişimi kestiğini belirtti. Dünya çapında internete erişimin izlenmesiyle ilgilenen gözlemevi, "X" platformu aracılığıyla attığı bir tweet'te, yeni kesintinin geçen Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana en uzun kesinti olduğunu ekledi.
İnternet kesintisinin, 72 gündür aralıksız bombardımana maruz kalan ve şu ana kadar yaklaşık 19,000 Filistinlinin ölümüne ve 51,000'inin yaralanmasına yol açan Gazze'de neler olup bittiğine ilişkin bilgileri büyük ölçüde sınırlayacağını da sözlerine ekledi.
İsrail, küresel havanın kendisine karşı dönmesinin ardından hikayeyi gizlemeye çalışıyor. İsrail Kanal 12, sosyal medya paylaşımlarının ve uluslararası medyada çıkan haberlerin çoğunun İsrail aleyhine olduğunu bildirdi.
Gazze Şeridi'nde yaşanan şiddetli çatışmalarla birlikte İsrail işgal ordusu ağır kayıplar veriyor ve geçtiğimiz Perşembe günü itibariyle ölü sayısının 119'u subay olmak üzere 445 askere ulaştığı, yani öldürülen asker sayısının yaklaşık %27'sini oluşturduğu açıklandı.
Filistin ve BM kaynaklarına göre İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye karşı yıkıcı bir savaş yürütüyor ve Cuma günü itibariyle çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 18.800 ölü ve 51.000 yaralıya, altyapının büyük ölçüde tahrip olmasına ve "eşi benzeri görülmemiş bir insani felakete" yol açtı.