Türkiye ise bu genel trende uyum sağlayan ülkeler arasında yer alıyor. BM tahminlerine göre Türkiye nüfusu 2054 yılında zirve yapacak, ardından azalmaya başlayacak ve 2100 yılına gelindiğinde yaklaşık 65 milyona gerileyecek. Bu durum, Türkiye'nin demografik yapısında önemli bir dönüşümün sinyalini veriyor.
Afrika Yükseliyor, Avrupa Küçülüyor
Kıtalar bazında incelendiğinde ise nüfus değişimlerinin farklılık gösterdiği görülüyor. Avrupa, nüfusun azalacağı bölgelerin başında geliyor. Şu anda 745 milyon olan Avrupa nüfusunun 2100 yılına gelindiğinde 600 milyona kadar düşmesi bekleniyor.
Dünyanın en kalabalık kıtası olan Asya'da ise nüfus artışının 30 yıl daha devam etmesi öngörülüyor. Ancak en büyük artış, Afrika kıtasında yaşanacak. 2 milyardan fazla nüfusa sahip olan Afrika'nın, 2100 yılında 3 milyarı aşması bekleniyor.
Sahra Altı Afrika Nüfus Artışının Merkezinde
Uzmanlar, Afrika'daki hızlı nüfus artışının, özellikle Sahra Altı Afrika ülkelerindeki genç nüfus yapısıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Bu bölgede nüfusun %40'ını 15 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor ve kadınlar çok genç yaşta çocuk sahibi oluyor.
Alman Dünya Nüfusu Vakfı Genel Müdürü Jan Kreutzberg, bu durumu "Sahra Altı Afrika'daki son derece genç nüfus yapısı" olarak nitelendiriyor. Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Frank Swiaczny ise, "Dünya nüfusunun geleceği temelde Sahra Altı Afrika'daki gelişmeye bağlı" diyor ve ekliyor: "Burada doğum oranı kadın başına 4,3 çocuk seviyesinde. Kıtadaki değişim dünya nüfusuna en büyük etkiyi yapacak."
Türkiye de Dahil Birçok Ülkede Zirve Yakın
Çin, Almanya, Japonya ve Rusya gibi bazı ülkelerde nüfus artışında zirveye çoktan ulaşıldı. 2054 yılına kadar Brezilya, İran, Türkiye ve Vietnam gibi 48 ülkede daha zirvenin aşılması ve ardından nüfusta azalmanın başlaması bekleniyor.
Angola, Nijer, Somali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi birçok Afrika ülkesinde ise nüfusun 2024-2054 yılları arasında iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.