Bu sayımızda, “modern” olduğu iddiasındaki insanın en derin yarası olan ahlak ve vicdan noksanlığının toplumumuzu nasıl bir çürümüşlüğe sürüklediği üzerinde duruyoruz. Eğitimli olmak, bilmek, hatta en yüksek mertebelere ulaşmak, insana vicdan ve insanlık kazandırmıyorsa, o bilgi ne işe yarar? Yeni doğan bebekler üzerinden kazanç sağlamak için en temel insanî değerleri ayaklar altına alan, son derece yüksek derecede eğitimli bir çetenin varlığı, bizi bu soruyla yüzleşmeye davet ediyor. Eğitimliydi, evet; ama insafsızdı. Ruhsuz, merhametsiz ve ahlaksızdı. Eğitim, vicdansız bir kalbin elinde yıkıcı bir silahtan başka neye dönüşür ki?


SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ


İnsanlığı kurtaracak olan bilgi değil, irfandır; diploma değil, ahlaktır. Zira eğitimli bir caninin verebileceği zarar, cehaletin ötesindedir. Ayrıca ahlakın olmadığı yerde tekâmül de olmuyor. Siyasî, iktisadî ve hatta hiç ama hiç olmaması gerektiği hâlde hukukî meselelerde bile bütün münasebetler çıkar/menfaat çerçevesinde kuruluyor ve bu da memleketin ilerlemesine değil, kemirilmesine vesile teşkil ediyor.

Bu sayımız aynı zamanda toplumun her kesimine bir ikaz, bir çağrıdır: Önce ahlak şart! Eğitimle övünmeden evvel ahlakı merkeze alalım, hikmeti ve merhameti kılavuz edinelim ve bu kültürü iktidar edelim. Aksi hâlde her diploma, yeni bir felaketin habercisi olmaktan öteye geçmeyecektir. İki kişiden birini kurban diğerini cani yapan rejim ile bırakın toplum, hayvan sürüsü bile idare edilemez!

İçindekiler

● Kültür felaketi ve çıkış yolu - Ömer Emre Akcebe

● Paranın putlaştırılması ve açgözlülük - Murat Akdemir

● Röportaj - Dr. Necdet Subaşı

● Müslüman Anadolu’da geçen ay

● Fıtratı besleyen bir eğitim modeli - Nazım Erol

● Medya şiddeti, suça teşvik ve acının sömürülmesi - M. Taha İnci

Aylık Baran Dergisi 29. sayı çıktı! Aylık Baran Dergisi 29. sayı çıktı!

● Röportaj - İsmail Beheşti Songür

● İnsanın insana ayna olmasına dair - Hanife Kındır

● Ahlak davamız - Necip Fazıl Kısakürek

● İbda Mimar'ına göre ahlak

● Çağdaşlaşma maceramız - Prof. Dr. Mehmet Maksudoğlu

● Oleg Grabar ve İslam sanatı çalışmalarının inşası hakkında teknik ve mülâhazalar -II- Hasan Hüseyin Akdağ

● Dünya nereye gidiyor? - İbrahim Tatlı

● Tercüme sanattır; mütercimler ise katil! - Oğuz Can Şahin

● Boşluk - Oğuzhan Müftüoğlu

● Kitap köşesi

Aylık Baran Dergisi 34. Sayı Çıktı