Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve bu ülkenin Avrupa üzerinde oluşturduğu endişe, ABD’de yeni yönetimin ülkeyi geleneksel koruyucu rolünden uzaklaştırması gibi gelişmelerin eski kıtada ciddi bir karşılık bulduğu gözlemleniyor. Amerika desteğini tamamen kaybedip yalnızlaşan Avrupa'da birçok ülkede tartışma büyürken, Doğu Avrupa ve İskandinav ülkeleri şimdiden adım attı. Tüm dünyada askeri harcamalar artarken, silah alımının dışında personel gücü için de yükselen bir akım dikkat çekiyor.
Avrupa'da askerlik hareketliliği
Avrupa’nın pek çok ülkesinde zorunlu askerlik görevi ciddi biçimde yeniden tartışmaya açılırken, bazıları şimdiden adım atmaya başladı. Nitekim son olarak Polonya Başbakanı Donald Tusk, geçen ay erkekler için askerlik eğitimini zorunlu kılacak bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Litvanya ve Letonya gibi Baltık ülkelerinde kaldırılan zorunlu askerlik geri dönerken, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’nın dışında, tehdit altında bulunan Gürcistan’ın da uygulamayı geri getirdiği görülüyor. Rusya’ya yakın olan İskandinav ülkelerinde de zorunlu askerlik hizmeti bulunurken, İsveç’in de uygulamaya geri dönmesi dikkat çekiyor.
Polonya ile birlikte önümüzdeki yıldan itibaren Rusya’nın tüm Avrupalı komşuları zorunlu askerliğe geri dönmüş olacak. Doğu ve Kuzey Avrupa ülkelerindeki adımların dışında Batı Avrupa’da dahi tartışmanın alevlendiği görülüyor. Geleneksel olarak refah düzeyi yüksek olan ülke vatandaşlarında ülkeyi savunma isteği düşerken, Batı Avrupa’da bile bu tartışmanın alevlenmesi dikkat çekiyor.
Avrupa’da zorunlu askerlik hizmeti olan ülkeler:
İsviçre, Avusturya, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Belarus, Ukrayna, Moldova, Yunanistan, Türkiye ve Güney Kıbrıs.
Asker bulunamıyor!
Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınların da askere alınması için çalışmalar bulunuyor. Nitekim Norveç ve İsveç’te kadınlara askerlik zorunluyken, Danimarka ve Letonya da bu listeye girmek üzere. Finlandiya, İsviçre, Avusturya, Ukrayna, Estonya ve Litvanya’da ise kadınlara askerlik hizmeti gönüllü olarak mevcut. Güney Kıbrıs’ta yasalaşan tasarıya göre de, yaz aylarından itibaren kadınlar orduda gönüllü görev alabilecek. Özellikle Finlandiya’daki modelin diğer Avrupa ülkelerine model oluşturabileceği ifade ediliyor.