ABD’nin Missouri eyaletinde, 26 yıl önce işlenen bir cinayetten sorumlu tutulan 55 yaşındaki Marcellus Williams isimli siyahi adam, yeni kanıtlardan sonra savcılar tarafından ‘masum da olabileceği’ belirtilmesine rağmen ölümcül enjeksiyon yöntemiyle idam edildi.
1998 yılında sosyal hizmet görevlisi ve St Louis Post-Dispatch muhabiri Lisha Gayle’in öldürülmesine ilişkin açılan davada suçlu bulunan Marcellus “Khaliifah” Williams, kadının evine zorla girerek kendisini bıçaklamakla ve eşyalarını çalmakla suçlanıyordu.
Fakat Williams’ın cinayet silahı ya da suç mahalli ile bağlantısı olduğunu gösteren herhangi bir adli kanıt bulunmuyordu. Yerel savcılar mahkumiyetkararını reddetmiş, öldürülen kadının ailesi ve pek çok jüri üyesi de idam edilmesine karşı olduklarını ifade etmişti.
DNA kayıtları eşleşmemişti
Savcılar, yeni kanıtların, cinayetteki DNA kayıtlarının Williams’ınkiyle eşleşmediğini ortaya koyduğunu belirtirken mahkeme, infaz kararının uygulanması yönünde karar aldı.
Ocak ayında St Louis’teki Demokrat partili başsavcı Wesley Bell, Williams’ın parmak izlerinin bıçak üzerinde bulunmadığına işaret eden, yeniden yapılan DNA testine atıfta bulunarak mahkumiyetinin bozulmasını talep etmişti.
Bıçak üzerinde yapılan başka testler ise savcılık çalışanlarının cinayetin ardından bıçağı eldivensiz bir şekilde tuttuğunu ortaya koymuş, bir adli uzman da bıçağın uygun şekilde alınıp muhafaza edilmemesinin üzerinde daha önce Williams’ın parmak izi olup olmadığını tespit etmeyi imkansızhale getirdiğini anlatmıştı. Williams’ın avukatları ve yerel savcıların infaza karşı çabaları ise başarısız oldu. Vali de Williams’ın af talebini pazartesi günü reddetti. Kendisi de siyah olan hükümlüyü suçlu bulan jüride 11 beyaz, bir siyah üyenin olduğu bilgisi verildi.
Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kanıtların “ne alternatif bir failin varlığını gösterdiği ne de Williams’ın katil olduğunu dışladığı” belirtildi.
Missouri Valisi Mike Parson da mahkumunidamına ilişkin, ‘Hiçbir jüri üyesi veya yargıç Williams’ın masumiyet iddiasını inandırıcı bulmadı’ iddiasında bulundu.
2001’de idam verilmişti
Williams, 1998’de işlenen cinayetten dolayı yargılanarak 2001’de ölüm cezasına çarptırılmıştı.
Williams’ın yargılaması sırasında parayla tutulmuş 2 sanığın dinlenmesi, cinayete dair adli hiçbir kanıtın ortaya konulamaması, ayrıca 12 kişilik jüri heyetinin 11’inin beyazlardan oluşması tartışma konusu olmuştu.
2017’de yapılan DNA tahlilinde de olay yerinde bulunan örneklerle Williams’ın örnekleri eşleşmemişti.
ABD’deki en büyük Müslüman hakları savunucu örgütü CAIR, Williams’ın infazının durdurulması için başlattığı kampanyada 50 bine yakın imza toplamıştı.
İdama tepkiler yükseliyor
ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cori Bush, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Vali Mike Parson bu gece masum bir adamın idam edilmesine utanç verici biçimde izin verdi. Bu kusurlu, ırkçı, insanlık dışı uygulamayı kesin olarak ortadan kaldırmalıyız. Kudretinle uyu, Marcellus Williams.” dedi.
ABD’deki en büyük Müslüman hakları savunucu örgütü Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), infazı kınadı.
İdam cezası infaz edilmeden önce açıklamada bulunan Williams’ın avukatı Tricia Rojo Bushnell, “Bunun olmasına izin veren her türlü sistemi hepimiz sorgulamalıyız. Masum bir insanın infazı, Missouri’nin hakikat, adalet ve insanlık karşısında ne pahasına olursa olsun ‘katiyet’e olan saplantısının aşırı bir tezahürüdür” ifadelerini kullandı.
Son sözü: “Her türlü durumda Allah’a hamdolsun”
Williams idam edilmeden önce bıraktığı kısa notta “Her türlü durumda Allah’a hamd olsun” ifadelerini kullandı.
Hapishanede Müslüman oldu, mahkumlara imamlık yaptı
Marcellus’un hapishanedeyken İslam’ı kabul ettiği ve hapishanedeki diğer Müslüman mahkumlara imamlık yaptığı biliniyor.
Ayrıca hapisteyken şiirler yazan Marcellus’unFilistinli çocuklar için yazdığı bir şiir sosyal medyada gündem oldu.